torsdag 8 september 2011

Vaio Amarone 2003, Serego Alighieri

Så var det dags att ta farväl av en följeslagare sedan 2008. I går kväll till fotbollslandskampen öppnades den sista flaska Vaio Amarone 2003. En pålitlig bekantskap som levererat vid varje tillfälle.
Producent är Masi. Just den här amaronen kommer från en vingård i Gargagnago. Det är familjen Serego Alighieris gamla ägor. Dante (poeten) är anfader till familjen Alighieri.

Vaio Amarone 2003.
Druvsammansättningen är 65% Corvina, 20% Rondinella och 15% Molinara.
Druvorna plockas i september/oktober och de bästa druvklasarna läggs i ett lager på lådor av bambu. De får ligga där och torka till någon gång i februari. De tappar då runt 40% av sin ursprungliga vikt. Därefter pressas druvorna och får så småningom mogna 3 år på ekfat från Slovenien, därefter fyra månader på tunnor av körsbärsträ och slutligen minst 5 månader på flaska.
Vi häller upp vinet i två stora glas. Det blir ungefär hälften av flaskan och resten sparar vi tills morgondagen.
Färgen i glaset är mörkröd med en tegelkant mot glaset.
Genast då vinet hälls upp känns en markerad doft av frukt och bär. Körsbären dominerar och efterhand dyker lite kryddor upp. Kanel, vanilj och så lite mörk choklad kan vi känna på slutet.
Vi smakar på vinet och känner en intensiv smak av torkad frukt. Mörka körsbär, hallon, björnbär och katrinplommon. Lite kryddor piffar upp smakintrycket och efterhand dyker choklad, mandelspån och kaffetoner upp. Eftersmaken är en utdragen historia där den intensiva frukten känns länge,länge och alldeles på slutet smyger sig en sirlig lakritston fram. Vinet har en fin syra som hela tiden gör att vinet känns friskt.
Alkoholhalten (15,5%) är fint integrerad i vinet och ger därmed inga signaler om spritighet eller liknande.
Vinet är precis lika gott dag två

Vi gillar det här vinet. Årgång 2003 kan nog inte bli så mycket bättre än så här. Förmodligen håller vinet den här nivån i flera år, men det finns ett rykte som gör gällande att årgång 2003 mognar snabbare och att vinet också tidigare passerar sin topp.
Jag saknar en viss elegans för att ge vinet topp betyg.

Betyg 4+.





2 kommentarer:

  1. Du skriver att vinet lagras på Slovenska fat, är det så eller är det Slavonsk ek?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Felskrivning av mig. Ska vara Slavonsk ek. Dessvärre har jag nog gjort detta misstag på fler ställen.

      Radera