onsdag 2 maj 2012

Giro d´Italia

Brodern från norr tillsammans med sambo är åter på besök i Norra Halland. Deras sommarhus ligger alldeles intill vårt permanent boende. Det brukar bli intensiva dagar med umgänge och vinprovningar. En vecka på våren, fyra veckor på sommaren och en vecka på hösten. Den första dagen är det Vintankar som står för maten och en tillhörande vinprovning.
Ikväll är det fyra viner från Italien: Piemonte, Valpolicella, Toscana och Sicilien.




Vin nr 1. Terre di Pietra – Amarone Rosson 2006 70454
Pris 386 kr.
Den här amaronen släpptes i höstas och överlag fick den positiva omdömen. Det var en enkel uppgift att bland de fyra vinerna pricka amaronevinet.
En ny och ganska liten producent från Negrardalen. Förutom de sedvanliga druvorna Corvina och Rondinella har man 5% av druvan Oseleta och 10% av druvan Teroldego.
Doften är klassisk: mycket körsbär och toner av choklad. En del russin och så lite fat. Elegans lång väg.
Smaken är ljuvlig: körsbär, lite torkad frukt, en del choklad och lite örter. Lite fat men inte alls störande. Alkoholen (15%) balanseras i syran och frukten. Här finns tanniner och de är mycket finkorniga och sammetslena. Eftersmaken är lång och domineras en den underbara frukten. En matamarone!!
Vi föll alla sju för den godsaken.
Betyg 5-



Vin nr 2. 2000 Barolo Paulo Scarrone
Inköpt via Beställningssortimenmtet 2007 för 250 kr.
Terredavino har som idé att köpa in druvor från handplockade vingårdar som sedan vinifieras i egen toppmodern anläggning. Man skriver långa avtal med de bästa vingårdarna, idag 14 st, och stödjer med kunskap och modern teknologi. Terredavino har som filosofi att arbeta med låga skördeuttag och ekologi. Vinerna är fruktdrivna och präglas av hög koncentration och terroir. Man gör allt från enklare standardviner till högklassiga Barolos som får 90+ poäng av internationella vinexperter. Terredavino har en mycket intressant filosofi vilket resulterar i viner av hög kvalitet till mycket sympatiska priser. Poderi Scarrone är en sk ”Single Vinyard” Barolo, dvs druvorna som är 100% Nebbiolo, kommer från en och samma vingård. Druvorna är handplockade och man har bara valt den bästa frukten i vingården. Vinifieringen är traditionell med 10-15 dagars jäsning med skal på i relativt låg temperatur. Därefter mognar vinet i små ekfat i 24 månader för ökad komplexitet. 2000 var en mycket bra årgång och denna Barolo kan njutas nu och ytterligare 5-7 år med bra lagring. 
Källa Tryffelsvinets hemsida.

Doften har en mörk ton av fuktig källare. Hustrun tycker doften är vämjelig. Det uppstår en diskussion om vinet är korkskadat eller har det bara fått för lite tid i karaffen?
Vi anar oss ändå till lite röda bär, en blommighet av rosor och viol. En svag rökighet och så lite vanilj.
Smaken:  här möts en bärkompott av hallon, körsbär och björnbär. Trots sin ålder har syran ett starkt genomslag på ett trevligt sätt. Gott om tanniner som fortfarande har lite kanter här och där. I eftersmaken spårar vi såväl viol som vanilj. Ett kraftfullt vin som vi dock tycker sakna elegans.
Och så var det, det där med källardoften. En liten skvätt har blivit över i karaffen. När vi slaktar den slatten så finns, fyra timmar senare, ingen som helst antydan om källare.
Betyg 3+


Vin 3. 2006 Montesodi.
 Producent är Frescobaldi. Priset är 363 kr på Bolaget.
100 procent sangiovese från en 20 hektar stor vingård och ett lågt skördeuttag på 35 hl/ha.
Doften ger omedelbart ett trevligt intryck. Vi hittar mörka bär som björnbär och blåbär. Toner av choklad, kaffe och ett litet fatinslag kab vi också urskilja.
Smaken  är till en början lite stram, men släpper till alltmer ju längre kvällen lider. De mörka körsbären, mörka plommon och solmogna björnbär ger oss en stor välkomstkram. Detta följs upp med örter, kakao, kaffe och finstämda inslag av läder, tobak och vanilj. Syran är frisk och detta tillsammans med de inte helt avslipade tanninerna ger vinet en stolt ryggrad. Underbart till maten och gott även på egen hand.
Vinet kommer med all säkerhet att utecklas vidare, men visst är det väldigt njutbart redan idag.
En av de bättre Chianti vi drucket på de senaste månaderna.

Betyg 4+



Vin nr 4. à Rina (nr 74971)
Girolamo Russo drivs av Giuseppe Russo som tog över familjeegendomen 2004 för att göra eget vin. Egendomen är gammal och släkten har gjort vin på Etna i generationer vilket känns roligt, då många egendomar här idag byggs upp och drivs av investerare från fastlandet eller andra delar av världen. Giuseppe är klassisk pianist och har universitetsexamen i Italiensk litteratur, vilket avspeglar sig i hans fokusering på detaljer. Något som behövs om man vill göra viner av allra högsta klass. Den totala produktionen är endast 15.000 flaskor och vingårdarna ligger på mellan 600-800 meters höjd.

Det görs tre röda viner: instegsvinet 'a Rina samt vingårdsvinerna San Lorenzo och Feudo.  San Lorenzo och Feudo är två viner som gärna kan lagras några år innan man dricker dem. Alla tre vinerna är gjorda på druvan Nerello Mascalese med en liten skvätt av druvan Nerello Cappuccio. 
Åter till á Rina
Färgen är mycket ljus. Helt transparent.
Doften är inte stor och påträngande utan lite mer åt det servila hållet. Mycket friskt och fräscht. Ljusa körsbär och lite toner av hallon är det första vi slås av. Lite blommiga nyanser som drar åt viol och i bakgrunden ett litet svagt stråk av rök.
Smaken har en frisk bärighet som sitt signum: körsbär, hallon, lingon och tranbär. I eftersmaken kompletteras bären med en stenighet eller snarare mineralaktig känsla. En viss pepprighet ger sig också tillkänna. Syran är frisk och behagfull. Tanninerna ger ett gott tuggmotstånd. Inte helt avslipade men ändå trevliga och ger vinet en redig karaktär.
Vi är alla noviser när det kommer till viner från Etnas sluttningar och druvan Nerello Mascalese. Vi konstaterar att detta var riktigt gott och vi har blivit nyfikna på viner från Sicilien.
Detta är kvällens stora positiva överraskning och priset 179 kr känns som ett kap. Vi beställer fler!

Betyg 4


Sammanfatning.
Vin nr 1 dvs amaronen "Rosson" blev kvällens vinnare. För sin elegans, smakrikedom och användbarhet.
Vin nr 3 "Montesodin" kommer strax därefter.
à Rina blir knappt slagen trea. Man ska då komma ihåg att de två vinerna som hamnade före är lite mer än dubbelt så dyra. Talar man om mest prisvärt är à Rina en klar vinnare. Vi ställer oss också frågan "Om detta instegsvin var så här bra, hur ska då inte storasyskonen Feudo och San Lorenzo vara?"







Inga kommentarer:

Skicka en kommentar