fredag 26 oktober 2012

Les Champauvins 2010, Cotes du Rhone, Domaine Grand Veneur

Vi fick för någon vecka sedan två varuprover (från södra Rhone) av vinimportören Cavisten Vinhandel. Det första vinet Grande Garrigue 2010 har jag redan skrivit om. Det har nu blivit dags för ett inlägg om vin nr 2.

2010 Les Champauvins
Familjen Jaume har varit vinodlare i Châteauneuf-du-Pape ända sedan 1826. Familjens egendom heter Domaine Grand Veneur och är belägen vid Rhône, söder om Orange. Idag drivs verksamheten av Alain Jaume och sönerna Christophe och Sébastien.
Grand Veneurs vinodlingar omfattar sammanlagt 78 hektar, fördelat på appelationerna Châteauneuf-du-Pape, Lirac, Côtes du Rhône och Côtes du Rhône Villages.
Odlingen sker enligt reglerna för biologisk odling och certifieras av Ecocert.





Les Champauvins är en jordlott (parcelle) som gränsar till norra delen av Châteauneuf-du-Pape. Endast en grusväg skiljer områdena åt. Jordmån, läge och druvsammansättning är identiska.
Skörden sker för hand, druvorna avstjälkas varefter jäsning sker i rostfria tankar vid låg temperatur (30˚C) under 15 dagar. Vinet lagras upp till 12 månader på tank innan buteljering.



Les Champauvins ryggrad består av 70% grenache, kompletterat med 20% syrah och 10% mourvèdre.













Vinet har en intensiv mörkröd färg med en en dragning av övermoget granatäpple.
Vi känner en svag doft av mörka körsbär och lite,lite björnbär. Vinet vill inte släppa fram de dofter av mörkfrukt, som vi anar oss till. Vinet känns med andra ord lite ungt och att det behöver mer tid på sig för att blomma ut för fullt. Örterna är mer påstridiga och vi känner en ljuvlig ton av bl a lavendel och andra provencalska örter. Detta gör att doftintrycket ändå är positivt och tänk vad bra det kommer att bli då frukten får sin chans om något år.
I munnen får vi ett vin där frukt/bär-smakerna är lite lätt återhållssamma. Trots detta känns ändå tydligt lite solmogna björnbär, hallon, mörka körsbär och en touch av svartavinbär.
Rejält med örter och kryddor. Det finns en pigg och bra syra. Tanninerna biter tag i gommen på ett trevligt sätt. Inte alls oborstade men heller inte avslipade utan enbart rejäla. Allt detta ger vinet en solid ryggrad och signalerar lång livstid.
Eftersmaken är lång och då dyker det upp toner av lakrits.

Vi följer vinet under tre dagar och lite mer av fruktsmakerna kommer fram dag två och tre, men det känns hela tiden att det finns så mycket mer. Ett par år på ryggläge i källaren och dessa smaker kommer att blomma upp. Vinet håller ihop på ett bra sätt under alla tre dagarna.

Vi gillar det här vinet. Helt drickbart idag, men vi tror på en gynnsam utveckling de närmaste åren och därför kommer vi att köpa ett par flaskor för att stoppa undan i källaren några år. Det här vinet säljs i förpackning om sex flaskor för 798 kr på Systembolaget. Jag får ringa min gode vän LM och så får vi dela på en sexpack.

Vi har nu druckit två av den här producentens viner, vilket har varit angenäma upplevelser. Vi blir nyfikna på hur deras Ch9dP smakar. För närvarande finns det inga på SB.
Det skiljer ju endast en grusväg för att "Les Champauvins" skulle legat i Ch9dP, så kanske är det som det skrivs i E-RobertParker.com: This is the poorer person´s Chateauneuf du Pape.

Idag blir det ett betyg, men som mycket väl kan vara högre om något år.

Betyg 4
 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar