måndag 19 augusti 2013

Champagne och Chateauneuf-du-Pape

På fredagskvällen hade vi besök av vännerna S och T. Vi började som vanligt med ett glas champagne och lite småsnack. Vi hade egen odlade kokta rödbetor, som gratinerats med lite chèvre till förrätt. Champagnen fortsatte att göra oss sällskap där.

1996 Millésime Brut, Palmer & Co
Producent är Palmer&Co. Idag ett stort kooperativ med fler hundra odlare och tillsammans äger de 450 ha vinodlingar. Ursprungligen startades vinfirman av sju odlare 1947.
På Palmer & Co består odlingarna av druvorna chardonnay 50%, pinot noir 40% och pinot meunier 10%.
Den exakta mixen varierar från årgång till årgång. Till en Millesime används bara druvor från Grand Cru och Premier Cru lägen i Montagne de Reims. Jag antar att druvmixen är ungefär den som finns bland kooperativets odlingar.
Detta är vår sista flaska av årgången 1996. Vi drack årgång 2005 för ett tag. Vi har också skrivit om årgång 2002 som vi drack för dryga året sedan. På den sist lidna nyårsaftonen drack vi en från året  2000. Genomgående håller Palmer & Co en jämn och hög standard utan att kosta skjortan.


Vi möts av en angenäm doft, där äpplen dominerar till en början. Det börjar med gula äpplen (Transparent blanche), men efter hand kommer även lite sötare röda äppletoner fram. En stund senare hittar vi lite citrus. En svag brödig arom ligger i bakgrunden och poppar fram då och då. När vinet blivit någon grad varmare kommer mineraler och musselskal fram.
Smaken är frisk med tydliga mognadstoner. Gula äpplen, gula plommon och citrus tar omedelbart plats i förarsätet. Vi känner en sötsyrlig smak som får oss att tänka på röda äpplen. En del mineraler, lite rostat bröd och nötter tillkommer i den medellånga eftersmaken.
Jämfört med de övriga årgångarna (200,2002,2005) som vi provat är den här lite rundare och mjukare. Syran är fortfarande frisk, men lite på retur. Ett perfekt läge att drickas nu.

Kvällen röda vin blev en Ch9dP från en producent som vi är särskilt förtjusta i. Vad vi tyckte om årgång 2009 av samma vin kan du läsa här.

2007 Chateauneuf-du-Pape Tradition, Mas De Boislauzon
Familjen Chaussys egendom ligger i den norra delen av Châteauneuf-du-Pape. Dom blev under 2012 certifierade som agriculture biologique.
Druvblandningen är 70% Grenache, 15% Mourvedre och  15% Syrah. Hälften av druvorna har legat på cement tank och den andra hälften på vanliga fat (foudres).
Vi häller upp på karaff och låter vinet luftas en timma innan det serveras. Redan då vi häller upp vinet slås vi av den kraftiga doften av mörka bär. Luftningen gör att en hel del aromer tillkommer, men de mörka bären är grundstommen i doften.
Mörka bär= mörka körsbär, mogna björnbär men också lite väl mogna vildhallon. Gott om örter, en liten pepprighet i kombination med doften av pinjeträd gör att det råder ingen tvekan om var i världen vi befinner oss. Det finns också en liten blyg viol och en del animaliska undertoner.
Smaken domineras av den mörka frukten och de provencalska örterna. Allt är införlivat i en varm och pepprigt omslag.  Tanninerna, som det finns en hel del av, är finlemmade och väldigt mjuka och lena. En liten frisk syra finns det och den ger vinet en friskhet. Eftersmaken är lång och komplex. Vi hittar kakao, lite viol, en hel del lakrits, kött och blod och slutligen pinjeträ.
Oh vad vi gillar det här.
De 16% alkohol som ska finnas märker vi inte mycket av, perfekt integrerade i frukten m a o.
Vi tycker vinet känns mitt i drickfönstret, men klarar med säkerhet många år till i en bra källare.
Betyg 4+

Vi köpte våra flaskor på SB för 249 kr. Detta måste betraktas som ett fynd. 
Nu är det årgång 2010 som gäller på SB och nästan en tjuga dyrare har vinet blivit. Enligt SB:s hemsida så verkat det finnas en del flaskor kvar i Gbg, Malmö och Stockholm.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar