måndag 13 januari 2014

Dolcetto d´Alba från Cascina Cuccu

När vi i höstas beställde vin från Carlo Merolli så slank det med en Dolcetto från Cascina Cuccu, vars Baroloviner hyllats av oss på Vintankar se bl a här och här. Det är fler bland vinbloggarna som gett denna Barolo goda vitsord bl a Billigt Vin och Finare Vinare och Italienska viner.

Barolon är ju som ni förstår lysande. Hur kan dom hantera andra druvor? En fråga som endast kan besvaras genom att testa. Vi köpte därför på senhösten en Dolcetto och en Barbera. Vi börjar med Dolcetton.

2011 Dolcetto d´Alba
Du som vill veta lite mer om producenten klickar dig in på Cascina Cuccos hemsida.
Vi har ett vin som till 100% är gjort på druvan Dolcetto. Druvorna kommer från vingården Vughera i Serralunga  d´Alba som ligger på en höjd av  420 m ö h.
Druvorna pressas och får jäsa i 5-6 dagar i en temperatur på 28 grader, därefter separeras den s k "dräggen" och vinet får jäsa i en lägre temperatur ytterligare ett tag. Ingen lagring på ekfat eller annat utan vinet är klart att avnjutas den påföljande sommaren.

En försiktig doft med tydliga inslag av skogsbär. Det finns också ett lätt blommigt anslag(viol och rosor) som når oss tämligen omgående. Vi känner också en diffus sötfruktig doft, men vad?

I munnen får vi ett slankt vin, som redan idag är lätttillgängligt trots sin ungdom. Vi känner smaken av skogsbär och lite ljusare körsbär. En frisk och behaglig syra som bär nyanser av fullmogna röda vinbär. Lite försiktiga tanniner noterar vi. Nypon och nyponrosor dyker upp på ett tidigt stadium.
Omedelbart är eftersmaken av det medellånga slaget, men efter någon timma i glaset blir den kortare. Samma fenomen inträffar även dag två. Vi drack vinet under två dagar och vinet förändrades inte nämnvärt under dessa två dagar.
Enkelt, lättdrucket, matvänligt och därtill gott.

Ett vin för vardagsbruk. Vi drack det till en Spagetti Bolognese och de var som gjorda för varann.
Vi köpte vår flaska från Carlo Merolli och betalade 85 MUK (DKK=SEK=NOK).

Betyg 3+





2 kommentarer:

  1. Skriver du på etiketten när du köpte och hur länge de kan ligga eller har du en uppställning på hur flaskorna ligger?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag har ett excelark med namn, antal, årgång, inköpsår, placering i källaren, drickfönster, konsumtionsdag. Drickfönstret uppdateras (vid behov) efter senast druckna flaska.
      NV Champagner märker jag med inköpsår (små klisterlappar)

      Anledningen till att jag började blogga var att jag bättre ville kunna följa vad jag själv egentligen tyckte om vinet, producenten mm

      Hur gör du själv?

      Radera