onsdag 14 maj 2014

Philippe Gimel och Saint Jean Du Barroux

Att träffa genuina vinbönder och producenter är alltid givande och något speciellt. Är det dessutom  en engagerad, smått lyrisk och nästintill pedantisk vinbonde med en verbal förmåga att förmedla sina visioner, ja då blir Vintankar smått hänförd. Hänförd är precis vad vi blev i fredagskväll, då vi tagit tåget från norra Halland till Ängelholm för att lyssna på Philippe Gimel och smaka på hans viner, som går under varumärket Saint Jean du Barroux. Geografiskt befinner vi oss i den lilla byn Barroux ca 2,5 mil öster om Avignon i appellationen Ventoux
Philippe i samspråk med en av arrangörerna (Lasse)
på Hedentorps Plantskola
Ett fullödigt reportage om vad Philippe sa och hur han ser på vinmakandet mm hittar du på bloggen Finare Vinare. Det är så bra återgivet att det finns ingen anledning för mig att göra annat än att hänvisa till den länken.

Vi tycker att hans enkla med väldigt snygga etikett är värt ett eget hedersomnämnande.
Till vänster har vi Mount Ventoux. Till höger
Les Dentelles de Montmirail. I mitten Le Barroux.
Alla viner har samma etikett, men färgen på etiketten varierar. På baksidan av flaskan lämnas det sedan lite information om vinet.
Den här träffen kunde bli av tack vare Billigt Vin Ingvar och den svenske importören Bristly Wines.
Gabriel Enning från Bristly Wine in action.

Nu över till de viner vi provade. Jo, ekologisk odling och certifiering hos Ecocert.

2010 La Source
Vi drack det här vinet när det lanserades i Sverige på senhösten 2013. Vad vi tyckte då kan du läsa här.
Den ungefärliga druvblandningen är 75% Grenache, 25% Carignan och 5% Cinsault. Vinet har fått ett par år på cementtank innan buteljering. Druvorna kommer från lite större klasar med större bär, detta för att få vinet mindre tanninrikt.
Detta är deras "instegsvin" eller vardagsvin som Philippe uttrycker det. Å visst är det lite enkelt och okomplicerat, men ändå med en viss charm.
Doften är aningen diskret, men de mörka bären och örterna kan vi ändå urskilja.
Smaken är fylld av mörka bär och örter. Lite kakao och lakrits kan vi också notera. Ett bra tanninbett, trevlig syra och fin balans.

Betyg 4-

Priset 151 kr i beställningssortimentet känns som köpvärt.


2010 L´Argile
även det här vinet drack vi i höstas och skrev då så här.
Druvmixen är här 75% Grenache, 15% Syrah och sedan lika delar Cinsault och Carignan. Här väljer han druvor från Grenache som är mindre än de som används till La Source. Vinet har legat  dryga 18 månader på cementtankar eller tankar av emalj. Ingen ek alltså.
En tydligare och lite större doft möter oss den här gången. Mörka bär, en del örter, och lite mineraler.
I munnen kan vi omedelbart notera att det här vinet är mer komplext och kraftfullt. Visserligen mörka bär och örter igen, men nu lite elegantare och kraftfullare på en och samma gång. Bra syra och med tanniner som tar för sig lite mer, utan att på något sätt vara ohövliga. Eftersmaken är också lite längre, frukten komplexare och en fin lite kryddig avslutning.

Betyg 4+

201 kr i beställningssortimentet kostar det här vinet. Värt varenda krona.


2009 La Pierre Noir
Det var årgång 2008 jag köpte i höstas och ännu oprovat för Vintankars del. Druvblandningen är runt 85% Grenache och 15% Syrah. Druvorna är här ännu mindre och därmed blir smakerna ännu mer koncentrerade och tanninerna tuffare. Vinet har fått tre år på cement- eller emaljtankar och ett år på flaska för att nå en mognadsgrad som marknaden kan uppskatta.
Ännu större doft. Packad med de mörkaste av körsbär, lite örter, steniga mineraler och aningens lakrits.
I munnen får vi ett vin som är gudagott. Den mörka frukten går som ett signum igenom Philippes viner. Mörka körsbär, mogna björnbär, lite blåbär och ett litet stänk hallon. Gott om örter och mineraler. Bra syra och med tanniner som biter. Tillsammans med maten tonar tanninerna ner sig. Lång eftersmak med lakrits, lite peppar kanske kanel men framförallt mörk frukt.

Betyg 5-

Bra nära en klockren femma. Jag har ett par 2008:or hemma och vi kommer snart att korka upp en flaska vid första bästa tillfälle. Vi fyller självklart på med 2009:or så fort Gabriel signalerar att den årgången finns i beställningssortimentet.
Priset 271 kr känns närmast som ett fynd. 

Vi serverades en kall soppa på gröna ärtor och lite skaldjur.
Nu var det dags att njuta av det vita vinet.

2012 La Montagne
Det här vinet är gjort på druvorna Grenache Blanc, Clairette och Bourboulenc. Vinet finns inte på den svenska marknaden just nu. Väldigt ungt, men ändå med en fin fruktighet och en del steniga mineraler. Har en viss sälta som gör att det går bra ihop med skaldjur. Riktigt trevligt. Det internationella priset ligger runt 20 euro. Det gjordes endast 849 flaskor

Betyg 4

2005 Oligocène
Här har det använts 75% Grenache, 15% Syrah och sedan lika delar Cinsault och Carignan.
Lite lättare i sin framtoning och med lite snällare tanniner. Den mörka frukten, den lätta men friska syran och de steniga mineralerna gör det här till ett gott och lättdrucket vin.
Betyg 4-.

Finns inte till salu i Sverige.

2011 Le Micro Climat
Under tre dagar plockade man druva för druva av sent skördade Grenache, Syrah och Carignan från  hela egendomen. 940 halvflaskor gjordes av det här vinet.
Jag hade ett tåg tillbaka till Nordhalland som gjorde att jag lite snabbt hann ta några små klunkar. Svårt att hinna analysera så mycket. Jag kan säga så mycket att det här var rena vuxengodiset. Sött men ändå med en skön friskhet.
Är noterat som tillfälligt slut hos SB. Priset per halvflaska är 350 kr.

De snabba två/tre sippar jag fick gör att något betyg kan jag inte sätt. Det smakade dock mera......



Nina & Fredrik på Bygdegården i Strövelstorp var kvällen kockar. Fantastisk god mat!!!!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar