söndag 13 juli 2014

Tre restauranger i Valpolicella: Groto de Corgnan, Enoteca Valpolicella och Locanda dal Nane

Vi gjorde ett flertal restaurangbesök under vår resa i Valpolicella. De vi gillade i Verona har vi skrivit om här.
Nu till tre restauranger som vi verkligen gillade och som vi också kan rekommendera. Vi börjar med den enklaste.
Locanda dal Nane
En enkel restaurang, men med mycket god mat.
Du hittar den alldeles i närheten av kyrkan i byn San Pietro in Cariano. Ett stenkast från Amaroneproducenten Brunelli.
Vi var fyra personer och vår servitör förstod att vi dividerade om vilka rätter vi skulle äta och då föreslog hon, på riktigt hygglig engelska, att vi skulle ta två varianter. En risotto (zucchini och tomater) och en tagliatelle på svamp och skinka. Riktigt förbaskat gott. Det är den här typen av luncher vi så innerligt uppskattar.

Du som vill hitta lite mer klickar in på deras hemsida.


2013 Valpolicella Classico, Speri


En av topp tre Valpolicella Classico under den här veckan. Vi har tidigare druckit av deras Superiore, Ripasso och Amarone till stor belåtenhet.
Det är bara att klicka på nedanstående länkar så hittar du våra omdöme.
SuperioreRipasso och Amarone.
Vi vet därför att Speri är en kvalitetsproducent, vilket gör oss nyfikna på hur deras basvalpolicella kan smaka.
Druvmixen är 60% Corvina, 30% Rondinella och 10% Molinara.
Här har endast använts stål- och cementtankar.


Vi får ett ungt, piggt och lättillgängligt vin i våra glas. Hyggligt slankt och med en viss stramhet. Ljusa körsbär, jordgubbar och med en syra som är charmfull och signalerar aningens lingon. Lägg därtill en lätt kryddighet. Ett alldeles utmärkt lunchvin.

Betyg 3+







Groto de Corgnan
I vårt tycke är detta en av de absolut bästa restaurangerna i hela Valpolicella. Vi var där för två år sedan och var helt saliga. Kan dom leva upp till våra höga förväntningar?
Vi tog ett glas av detta direkt vid ankomsten och fick ytterligare ett till vår första rätt.
2013 San Vincenzo, Anselmi
Vingården är belägen runt byn Monteforte d´Alpone i Soave området. Det görs runt 650 000 flaskor varje år, merparten är just San Vincenzo. Det görs också två vingårdsbetecknade Soave, ett sött vin samt ett rött på Cabernet Sauvignon.

Det här vinet är gjort på 70% Garganega och lika delar Chardonnay och Sauvignon Blanc. Vinet har fått sex månader stålfat och tre månader på flaska innan det går ut på marknaden.
Det doftar av gröna äpplen, lite citrus och honungsmelon. Det finns också en lätt mineralaktig ton.
Smaken är frisk och ungdomlig, nästan lite krispig. Precis som i doften finns här tydliga inslag av gröna äpplen och citrus som tillsamman med aningens päron, ananas och melon gör det här väldigt drickvänligt. Hygglig eftersmak med lite nötter, mineraler, lätt inslag av kryddor och blodgrape.
Betyg 3+



Stekt ägg
och hyvlad tryffel.
Lite originellt, men riktigt gott

Kvällens andra rätt.
Lardo, salami mm



Vi fick nu en Valpolicella Classico från Villa Monteleone. 
Årgång 2012.
En basvalpolicella som tillhör våra favoriter bland dessa lite enklare viner från Valpolicella.
Friskheten, den lite svalare och slankare stilen tillsamman med körsbärsfrukten gör detta till ett vin för de lite enklare pastarätterna eller den ljumma sommarkvällen.

Betyg 3+
Hyvlad parmesan på en bädd av jordgubbar och carpaccio.
Läckert!

Hemmagjord tagliatelle med rökt ankbröst. Gott!


2010 il Vegro Ripasso, Bigaldara
En bra ripasso från en bra Amaroneproducent. Brigaldara har sin verksamhet några km öster om San Pietro in Cariano.
Tre fantastiska amaroneviner gör dom. För vår del blir det här premiär för deras ripasso.
Vinet är gjort på 40% Corvina, 30% Corvinone, 20% Rondinella samt 10% övriga tillåtna druvor. Vinet har fått ligga på ståltankar till en början, för att sedan få en tid på 25 hl fat av slovonsk ek.
Vi känner de typiska körsbären, lite röda bär, aningens örter och ett uns vanilj. En rätt så frisk framtoning. I eftersmaken kommer den torkade frukten fram som visar att det här är en ripasso.

Betyg 4-

En alldeles underbar tortellini fylld med nässlor. Många svenskar besöker det här stället, så vid presentationen så meddelas det (på hygglig svenska) att nässlorna har Giorgio varit ute och plockat själv.


Ett ljuvligt tillagat ankbröst!
Tillbehör i form av lök och lite stänk av sötare inslag i såsen.

2009 Amarone, Rubinelli Vajol
Till ankbröstet får vi en amarone från det goda året 2009. En producent vi aldrig hört talas om, men den här amaronen imponerar på oss. Vi får googla oss till lite mer kunskap:
Även det här en producent som håller till i utkanten av San Pietro in Cariano. Egendomen är på 12 ha. Odlingarna består av de fem klassiska druvorna: Corvina, Corvinone, Rondinella, Molinara och Oseleta., vilka alla ingår i deras viner.
Dom producerar fem varianter av Valpolicella vin, de fem klassiska: Amarone, Ripasso, Superiore, Classico och Recioto. Alla deras flaskor numreras.

Amaronevinet består av 40% Corvina, 40% Corvinone, 10% Rondinella och 5% vardera Molinara och Oseleta. Druvorna har fått torka i fyra månader. 18 månader på 30 hl ekfat.

Inte fullt lika mörk i doften och smaken som många andra amarone. Röda bär (ganska fullmogna), örter och lakrits. I eftersmaken tillkommer aningens peppar och spår av torkad frukt.
Smaken andas sommarvärme. Bra syra och avrundade tanniner.

Den här vill vi prova lite mer ordentligt.

Betyg 4

Vi avslutade med ytterligare två rätter: lite ost (Monte Veronese), som satt som en smäck till amaronen samt en underbar glassdessert.
Vi tog farväl av mästerkocken Giorgio Soave och hans servitör/sommelier.

Vi kan konstatera att våra högt ställda förväntningar infriades.
Maten ser så enkel ut, men Giorgio plockar fram fantastiska smaker ur den. Vi vet också att han lägger stor möda på att få råvaror av högsta kvalitet.
Groto är ett ställe som du måste besöka om du är i närheten. Det är en upplevelse!!


Enoteca della Valpolicella
Vår sista dag i Valpolicella. Vi har ett alldeles strålande sommarväder. V fyller år och vi beslutar oss för att ta en långpromenad från Villa Monteleone till Fumane för att äta lunch där.
Den gamla landsvägen slingrar sig fram med utsikt över dalen som leder fram till Fumane. Den här vägen är väldigt lite trafikerad. Vinodling på vinodling följer oss hela vägen.

Vi äter lunch på Enotecat. En alldeles strålande lunch.

Zucchiniblommor fyllda med ricotta och en sås på zucchini.
Läckert! Gott! Vilken starter!

Tortellini fyllda med ricotta och tryffel och täckta med parmesan och tryffel. Ruggigt gott!! Resans bästa pasta.
Vi ställer oss upp och gör vågen. Bättre än så här kan det inte bli.

Så här ska en slipsten dras. Vi måste naturligtvis framföra våra komplimanger till mannen bakom maten.

2009 Le Sassine, Le Ragose
Le Ragose är en producent som jag har hyllat i ett flertal olika inlägg:
Valpolicella ClassicoLe Sassine årgång 2007 och deras  Amarone.
Vi köper våra viner från Le Ragose från den dansk-italienske vinhandlaren Carlo Merolli.

En fin doft av mörka körsbär, lite svartavinbär och örter. We like!
Smaken är härligt frisk. Här är en ripasso som står på egna ben utan att ta rygg på amarone. Lite lättare i stilen, något slankare, men ändå med bra tryck i frukten. Småpigg syra och behagfulla tanniner.
Lika bra som vi minns den från tidigare gånger.

Betyg 4



Vi avslutar med en lite annorlunda Tiramisu. Oj så gott!

Det känns bra att efter den här måltiden få ta en promenad på knappa timma.!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar