torsdag 18 juni 2015

Frappato från Santa Tresa

Det här är ett vin som jag fått som varuprov. Ekologisk odlare och en spännande druva gjorde att jag tackade ja.
Producent är Feudo di Santa Tresa och på deras 50 ha stora vingård har det odlas och producerats vin sedan sent 1600-tal. De nuvarande ägarna tog över gården 2002 och nu bedrivs all odling enligt organisk/biologiska principer. All marknadsföring och försäljning sker via The Wine People.

"We take a completely holistic approach to everything we do in order to ensure that we preserve the natural environment, giving something back where ever we can, and planning  for the long-term.  For the last few years we have been renovating the original estate buildings, re-using the stone and wood found in the tumble-down buildings, and in so-doing not only re-create the ancient buildings as truly as possible, but greatly reduce waste.  We use no plastic at all on the estate and produce our own electricity using a large solar panel – there is plenty of sunshine to harness!  We work with nature, respecting the local environment and planning for long-term sustainability."
Ovanstående är hämtat från deras hemsida, där du hittar mycket mer läsvärt.
Santa Tresa gör sju olika viner. Två vita viner dels Rina Ianca på druvorna Grillo och Viognier och dels Fiano(lokal druva). De fem röda är: Frappato, Cerasuolo di Vittoria (Frappato och Nero d´Avola), Nivuro (Nero d´Avola och Cabernet Sauvignon) CS håller på att fasas ut och ersätts av Perricone, en för mig helt okänd druva samt Insieme (Nero d´Avola) utan sulfittillsats och Avulisi (Nero d´Avola).
På Systembolaget finns Frappato och Cerasuolo di Vittoria samt två specialdesignade viner för den svenska marknaden Capoccia white och red.

Frappato är en druva som framför allt odlas på Sicilien och då runt Vittoria, ganska långt söderut på ön. Även i Apulien lär den odlas i mindre omfattning. Det är en druva med tunt skal, vilket kräver en hel del arbete i vingården och en varsam hantering vid skörd. När vinrankorna blommar sker en gallring för att säkerställa att de kvarvarande druvorna får tillräcklig plats och tillräckligt med sol för att mogna fullt ut.
Min egna erfarenhet av just druvan Frappato är ytterst begränsad. Drottningen av Frappato, Arianna Occhipinti, gör ett magiskt vin och som jag bloggat om ett flertal gånger bl a här. Det vinet kostar runt 200 DKK. Santa Tresas vin kostar 81 kr hos "Bolaget", så låt oss inte jämföra dessa viner.


Vinet är gjort på druvan Frappato till 100%.
Vinet har fått tre månader på cementtank innan det buteljerades.

Färgen är ljusröd. Helt transparent.
Doften är fylld av röda bär, lite örter, pinjeträ och en del mineraler.
Smaken är slank, bärig, kryddig och mycket frisk. Här finns ett tydligt inslag av smultron, jordgubbar, blåbär och körsbär. En bärblandning som balanseras av fina örter, lite kryddor och en hel del mineraler. En ordentlig syra som drar iväg åt roséhållet, väluppfostrade tanniner och en syrlig eftersmak med ett kryddigt avslut. En liten, liten sötma kan skönjas i avslutet.
Något kritiskt? Kanske lite inställsamt och mycket lättdrucket. Fast det senare är väl egentligen en komplimang.

Det här vinet är som gjort för sommarkvällar, lättare luncher och stekt fisk. Jag dricker det här mycket hellre än de flesta roséviner. Alla dagar i veckan.

Betyg 3+



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar