måndag 21 september 2015

Ett veckoslut på Rügen.

För ett par veckor sedan gjorde vi tillsammans med vännerna S och M en utflykt till Rügen. Kl 08 på fredagsmorgonen lämnade färjan Trelleborg för att dryga fyra timma senare angöra Sassnitz. Vi installerade oss snabbt på hotellet och tillbringade eftermiddagen i Hansastaden Stralsund.
I knappt tvåhundra år tillhörde Stralsund Sverige, men 1815 avträdde Sverige den till Preussen för en summa pengar. Vi vandrade runt i några timmar. Tittade på gamla byggnader, besökte några kyrkor och naturligtvis hamnen. Hög mysfaktor.

Vårt hotel Seehotel Binz-Therme hade en trevlig SPA-anläggning. Ett gigantiskt och fräscht frukostbord. Restaurangmaten höll en mycket hög klass, men vinlistan var ytterst medioker.

Vi välkomnades med ett glas Prosecco.
Friskt, torrt och lättdrucket. Ingen stor Prosecco, men ändå tillräckligt bra för att vi ska njuta och uppskatta gesten.
Lite päron, lime, melon och mineraler.








Första kvällen åt jag en perfekt tillagad hjortfilé.
På vinlistan fanns endast ett rödvin från Tyskland. Naturligtvis provade vi detta.
Röda bär´och lite kryddor. Hyfsad syra och en del tanniner. Visst funkar det bra till maten, men ändå en liten besvikelse. Det finns en hel del bra Spätburgunder (Pinot Noir) i Tyskland, så restaurangen borde haft ett bättre utbud.
23 euro var priset på krogen.
Betyg 2+
Dag två åt jag en mycket god lammstek. Nu valde vi det enda Bordeauxvinet som fanns. Området Bergerac hittar vi några mil öster om staden Bordeaux. Le Cazals är en egendom på ca 60 ha. Här odlar dom Merlot, Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc och Malbec.
Ett ungt och ganska enkelt vin. Hyfsad syra, lättsamma tanniner, mörk frukt, lite cederträ. Restaurangen tog 20 euro för en flaska.
Betyg 3-





Vi besökte nationalparken Jasmund med sina fantastiskt vackra bokskogar.











Den mäktiga klippan Königstuhl är en upplevelse i sig.
Fyren Arkona med sina rapporter om sjövädret väcker barndomsminnen.

















En av dagarna besökte vi ön Hiddensee. Bil till Schaprode och färja därifrån ut till ön.

Lite förmiddags Sekt för att fördriva tiden på färja.
Enkelt, torrt, friskt och med smak av päron, melon och lite citrus. Fullt drickbart, dock inget jag letar vidare efter.





Ett besök utefter den magnifika sandstranden från Bintz och norrut tog oss fram till Prora.
Denna relik från Nazityskland görs nu om till ägarlägenheter

Ingen Tysklandsresa utan öl och Bratwurst

Vår sista kväll tog vi oss till en Grekisk Taverna
Lite Retsina till förrätten och sedan ett grekiskt rödtjut.
Producenten Greek Wine Cellars hette tidigare Kourtaki
Kvällens vin är gjort på druvorna Agiorgitiko och Syrah, som vuxit på vingårdar i Nemea, Corinthia och Viotia.
Ett enkelt och okomplicerat vin. Fullt drickbart med smak av mörk frukt, lite kryddor, rått kött och aningens viol i doften.
Betyg 3-

Före hemfärd tittade vi in i den här butiken.

Här kunde det fyndas för den som så önskade
Vintankar fastnade för en flaska vardera av Piper-Heidisecks utbud























Inga kommentarer:

Skicka en kommentar