torsdag 24 september 2015

Göteborgs Vinfestival. Del 2. Champagner.

Gårdagens inlägg handlade om de Ungerska viner jag provade. Idag blir det en genomgång av de olika champagnerna. På en hyfsat stor Vinfestival är det så klar svårt att göra ordentliga noteringar. Det blir några snabbt nerklottrade stödord till dom bilder som togs, googlar lite fakta och så syr jag ihop en text.
Först ut var två champagner från André Roger.
Det första smakprovet var deras Nuance, Blanc de Blancs.
En riktigt hyfsad champagne för 299 kr. Producenten håller till i Ay, där dom odlar 5,5 ha på 19 olika områden.
I doften finns citrus, blommor och aningens bröd. Smaken är torr och frisk. Fruktig smak med lime, persika och en lätt blommighet. En bra vardasgchampagne.

Det andra smakprovet var från deras Grand Réserve (foto saknas). Åtminstone ett steg upp i min bok. 75% PN och 25% Chardonnay. En större doft, där röda äpplen, aprikos, lite citrus och kanderade mandlar dominerar. Smaken har en bra syra av röda äpplen, en del mineraler, rostat bröd och en liten kryddighet.
Priset är 321 kr

Nästa station var Brimoncourt, även detta en producent med vingårdar runt Ay. Jag testade tre varianter: NV Regence (80%PN och 20% Chardonnay), Rosén gjord på 40% PN, 35% Chardonnay och 25% Pinot Meunier samt deras Extra Brut NV som lanseras 1/10 på SB.
Helt OK alla tre, men den som jag faller för är deras Extra Brut (nr 77680). Den är gjord på 80% PN och 20% Chardonnay, som vuxit på sex olika lotter med Grand Cru status. 4 års lagring innan degorgering och med en dosage på 2g är detta en mycket torr och samtidigt väldigt frisk champagne. Citrus, gula stenfrukter och härlig mineralkänsla är det som jag fastnar för.
Priset är satt till 499 kr, vilket känns lite högt.


Denna är gjord på 100% Chardonnay. Producenten håller till runt Mareuil-sur-Ay strax öster om Ay och några km norr om Chouilly. Vinet få vila i 5 år på sin jästfällning innan det degorgeras. Dosagen är 6g
Doft av citrus, tropisk frukt och nybakat bröd. I munnen en fin syra, frisk i smaken och lättdrucken. Gröna äpplen, citrus, ananas och i botten en grundlig mineralkaraktär.
Inte alls så tokigt. Det här dricker jag gärna igen, även om jag inte kommer slänga mig över beställningsknappen.
Varunr 72745 och priset är 351 kr

Svensk Champagneimport visade upp fem av sina champagner. Idag har dom sju odlare och ett femtiotal champagner i sin portfölj. På Vinfestivalen fick vi ta del av fem sorter. Alla varianterna var druvrena. Tre på chardonnay, en Pinot Noir och en Pinot Meunier. Faktiskt första gången jag smakar en champagne på 100% Pinot Meunier
Först ut var en Vazart-Coquart Brut Reserve. Producenten har sin verksamhet i Grand Cru-byn Chouilly. Till den här champagnen kommer runt en tredjedel från lite äldre årgångar. Dosagen är 8g.
Frisk doft med citrus och gula äpplen i centrum. Smaken är torr och frisk och domineras precis som doften av citrus och gula äpplen. Det finns också en fin mineralton och en liten grapefrukt i avslutet.Varunr 76296 och 299 kr. Ett bra pris för en lättdrucken vardagschampagne.

Härnäst följde två champagner från Henriet-Bazin.
En producent med verksamheten i den lilla byn Villers-Marmery, ca två mil sydost om Reims.
Femte generationen vinmakare är det som styr verksamheten. Nu med en kvinna i ledningen.
Vi börjar med deras Blanc de Blancs, som är en blandning av 70% från 2006 och resterande från 2005 och äldre årgångar. Dosage 8g.
Här finns det ordentligt med syror med smak av gröna äpplen, citrus, rostat bröd och en häftig mineralton som domineras av krita och en lätt rökighet. Den här vill jag gärna ha mat till eller tilltugg med ordentlig smak i.
Priset är 299 kr och varu nr 76295

Deras andra champagne är en Blanc de Noirs dvs endast Pinot Noir-druvor. 70% från 2008 och resten från äldre årgångar 2007,2006,2005......
Även här är dosagen 8g.
Väldigt kraftig i doft och smak. Massor av röda äpplen Ingrid Marie, Cox Orange, lite röda bär, nästan lite pepprig och så kritmineraler. Den här gillar jag verkligen.
299 kr på SB känns som ett bra pris. Varu nr 77835.

Didier-Ducos Absolu meunier. Producenten har sin verksamhet i den lilla byn St.Martin d´Ablois, som ligger ca 5 km söder om Epernay.
Champagnen är så unikt som en Pinot Meunier till 100%. Faktisk första gången jag smakar en dylik.
Druvorna kommer från tre små jordlotter precis intill själva byn. Lite kuriosa är att den ena lotten planterades av farfadern 1962, den andra av fadern 1987 och den tredje av den nuvarande vinmakaren, Nicolas, 2001.
Det har fått ligga på sin jästfällning i ca tre år. 
En speciell doft av gula päron och persika kombinerad med kakao samt en liten nätt kritrök.
I munnen är det friskt, torrt och medelfylligt. Här finns en del citrus, röda äpplen, lite röda bär och ett avslut med blodgrape.
Inte alls så tokigt och dessutom lite småroligt med 100% PM. Priset är 331 på SB och varu nr 76299.
Det får allt bli ett par flaskor.


Kronan på verket är Exception 2002 från producenten Mailly Grand Cru. Vi hittar dom i byn Mailly ca 20 km söder om Reims, inte så långt ifrån Verzenay. Detta är ett kooperativ som bildades 1929 av 25 familjer. Det är fortfarande samma familjer som driver kooperativet. Druvodlingar har det funnits här sedan 1200-talet.
Jag har tidigare inte stött på den här producenten, men kan googla mig till att dom gör dryga 10 cuvéer, varav fyra betecknas som prestigecuvéer.
Detta är deras prestigecuvée som endast är gjord på Chardonnaydruvor.
Doften är frisk med en del citrus, gula äpplen, persika och en delikat blommighet. Lovar en del.
Det här en frisk och ungdomlig champagne
I gommen känns gula äpplena, citrus, krita, mineraler, nektariner och aningens nötter. Komplext,elegant och en bra balans. Visst känns det att detta är något extra.

Priset på SB är 785 kr och varunr är 77765

Genomgående höll champagnerna en hög standard.
Didier-Ducos Absolu Meunier är ju speciell genom att det är 100% Pinot Meunier. Bara detta gör den ju köpvärd för den som vill lära känna den druvan lite bättre.
Henriet-Bazin Blanc de Noirs med sina fantastiska röda äpplen och kritiga mineraler är också något jag fastnade för.
André Roger Grand Réserve vill jag också ge ett hedersomnämnande.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar