tisdag 27 oktober 2015

Villa Spinosas Ripasso och Amarone

Nu gäller det att försöka hålla sig opartisk. Vännerna Örjan och Toni har dragit igång sin verksamhet som vinimportörer under namnet Vino Conoscenza. Vintankar önskar dom all framgång.

I början av oktober lanserade dom sex viner från två producenter i Valpolicella. Vinerna finns i beställningssortimentet, så vi knappade omgående in en order. En vecka senare meddelade "min" Systembolagsbutik att viner fanns för avhämtning.
I fredags drog vi korken ur de två första.

Producenten Villa Spinosa har vi läst en del gott om. Amaronen finns ju med i Henrik Ungerths bok "Mina favoriter", liksom i Thomas Ilkjaers bok "Amarone och vinerna från Valpolicella".
Geografiskt befinner vi oss i Jago i Valpolicella Classico, några km sydväst om Negrar.
Vin har Villa Spinosa odlat sedan lång tid tillbaka. Fram till 1990 sålde man druvorna till Bolla, men därefter sköter man vinifieringen själva. I portföljen finns hela skalan av Valpolicella viner: Valpolicella Classico, Superiore, Ripasso, Amarone och Recioto. Av amarone gör dom tre olika varianter.

2011 Jago Valpolicella Ripasso Classico Superiore
I huvudsak en blandning på druvorna Corvina Veronese och Corvinone samt med en liten andel andra tillåtna druvor, som vuxit på sluttningarna runt Jago och med berget Calle Masua som skydd.
Jäsningen sker på stålfat. Först efter den andra jäsningen, på skalrester från Reciototillverkningen, får vinet ligga till sig på ekfat i ca ett år. Slutligen ytterligare 4-6 månader på flaska innan det är moget för marknaden.
Jago är en en Ripasso som inte har ambitionen att efterlikna en amarone. Den har sin egna stil och charm. Detta är egenskaper jag uppskattar. Den svenska marknaden har översvämmats av amaronelinande-wanna-be, med stor sötma, syltiga och klunkbara.
Jago står för något helt annat. Lite syrligare, slankare och kanske också lite stramare. Egenskaper som Vintankar uppskattar. Detta är ju också egenskaper som gör det till ett riktigt bra vin till en mängd pastarätter.

Färgen är rubinröd, men i en ljusare nyans än många andra ripassoviner. Färgen är faktiskt transparent.

I doften är det dom röda bären som dominerar. En tydlig ton av peppar och även lite örter kan vi notera.

I munnen får vi ett Ripassovin som känns lite lättare och slankare och med en finlemmad stramhet. Smaken av syrliga, lite ljusare körsbär är påtaglig. Visst, ett litet mörkare inslag, av diverse skogsbär finns det också samt försiktiga toner av örter. En alert syra ger den här Ripasson en stor friskhet. Tanniner finns det en hel del av. Dessa smånafsar i gommen på ett behagfullt sätt. Eftersmaken är lite längre än medel. Även här är de friska körsbären i centrum, men har också fått sällskap av lakrits, lite blommor och aningens kryddor.
Det här är ett vin vi gillar. Det gör tydligen den Italienska vinbibeln Gambero Rosso också. Just den här årgången (2011) gav dom 3 Bicchieri
Betyg 4
Vinet finns i beställningssortimentet och kostar 249 kr.


2006 Amarone Villa Spinosa
Detta är ryggraden i deras vinproduktion. Deras "Normale". Druvor som används är Corvina Veronese och Corvinone samt någon liten procentdel andra tillåtna druvor. Druvorna kommer från deras vingårdar i Jago och Figari (Marano). Vinet får ligga ett år på barriquer och sedan mellan två och tre år på fat av Slavonsk ek och slutligen ett år på flaska innan det når marknaden.

Dom gör ytterligare två varianter av Amarone
- Anteprima
Det är den amaronen som dom släpper tidigast. Den får två år på ekfat och ett år på flaska. Druvorna kommer från vingårdar i Jago och Figari (Marano)
- Gugliemi di Jago
Endast druvor från Jago. Vinet får ligga i åtta år på ekfat och ett år på flaska innan det släpps på marknaden.

Åter till deras Amarone "Normale", som vi följer under tre kvällar. Den första kvällen häller vi upp två glas som får stå och luftas i nästan tre timmar. På med korken och så få flaskan stå svalt till dagen därpå. Inga vacumpumpar eller gas. Bara på med korken.
Vi njuter av det tillsammans med en bit talegio och en bit Västerhavsost.

Färgen går i en mörk granatröd nyans. Inte helt transparent, men inte så långt ifrån.

I doften känner vi mörka körsbär, en hel del torkad frukt, en försiktig portvinston och lite örter.
Ingen doftbomb. Här finns mer elegans än kraft.

I munnen återkommer de söta mörka körsbären, den torkade frukten med en tydlig ton av russin och lite örter/kryddor. Vinet har en bra syra, vilket ger den en skön friskhet. Det finns lite tanniner, men de är alldeles lena. Hyggligt lång eftersmak med en del inslag av fat: espresso, kakao, vanilj. Torkad frukt har vi med oss hela tiden. Det dyker också upp en liten bitter ton som vi förknippar med krossade körsbärskärnor eller riktigt mörk choklad. Bitterheten adderar en extra dimension till vinet, som jag uppskattar.

Betyg 4+

Vinet finns i beställningssortimentet och kostar 549 kr.







Inga kommentarer:

Skicka en kommentar