onsdag 4 november 2015

Hummer och Piper-Heidsieck i oktober 2015.

Ja så kom då det där samtalet jag gått och väntat på. Min gode vän Viking hörde av sig om årets leverans (den första) av hummer. Fram med de frysta dillkronorna. Nu ska här kokas hummer!
Ner i källaren och hämta upp en flaska bubbel som ska läggas på kylning inför kvällen.


Fredagsmys med ljummen hummer!
Hustrun och jag festar till på varsin hummer. De två andra läggs i frysen.
Det blir inte bättre än så här!













Den här flaskan inhandlade vi på Bordershop i Sassnitz. Ett av de få vinerna som föll oss i smaken.
Vi betalade knappt 30 euro för den. Systembolagets pris är 339 kr.
Grundaren av Piper-Heidsieck, Florens-Louis Heidsieck, kom till Reims 1777. Tre år senare blandade han sin första cuvée. Några år senare grundades champagnehuset Heidsieck & Co. 1989 införlivades det i Rémy-Cointreau-gruppen.

Den är gjord på 55% Pinot Noir, 30% Pinot Meunier och 15% Chardonnay.

Färgen har en ljus klargul ton med en liten guldaktig nyans mot glaskanten.

Doften är frisk. Vi känner röda äpplen, gula päron, lite citrus, mineraler och en ton av brioche.

Det här är gott. En hel del kraft i smaken, utan att bli för dominant. Samtidigt finns det en slags ungdomlighet på något vis. Torrt och friskt utan att gå över till att bli knastertorrt.
Vi känner en fin blandning av såväl gula som röda äpplen, något inslag av gula päron, åtskilligt av kritiga mineraler, en lätt ton av rostat bröd samt en nätt mandelton.
Eftersmaken lämnar en liten försiktig bitterhet i form av grapefrukt.
Det är nog den fina avvägningen mellan smakerna och balansen mellan dessa som vi tar till oss.

Matchar vår hummer naturell på ett utmärkt sätt.

Betyg 4







Inga kommentarer:

Skicka en kommentar