tisdag 3 maj 2016

Bergström Wines. Winemakers Dinner på Brasserie Lipp.

I tisdags hade vi finbesök i Göteborg. Far och son Bergström gästspelade på Brasserie Lipp.
Fadern John växte upp i en liten by i Härjedalen under väldigt små omständigheter, som 17-åring utvandrade han till släktingar i Oregon. Han utbildade sig till läkare. För dryga 20 år sedan köpte John och Karen Bergström en gård (5 ha) i Willamette Valley några mil sydväst om Portland. 1999 kom deras första viner.
Idag äger dom fem olika vingårdslägen på en sammanlagd yta av dryga 33 hektar.
Dom producerar 2 chardonnayviner och 10 viner på druvan Pinot Noir. Allt görs biodynamiskt.

Här ser vi pappa John i samtal med några gäster.
En mycket trevlig och hängiven vinmakare. Trots sina många år i USA är hans svenska mycket god. 80 år gammal och oerhört vital
Jag hade glädjen att få ha ett längre samtal med honom.
Visst blir man imponerad av deras viner och filosofi kring vinmakandet.

Sonen Josh i samtal med vinjournalisten Thomaz Grehn.
Läs gärna vad Thomaz skrev på sin blogg om kvällens besök.

Josh är utbildad till oenolog i Bourgogne.
Bergström Winery drivs som ett rent familjeföretag. Josh är VD men har också ansvaret för såväl arbetet på fälten som själva vinmakandet. Hustrun Caroline har ansvaret för marknadsföring och försäljning. Caroline är fransyska och dom träffades under Josh studietid i Bourgogne.

Nu dags för kvällens provning. Först ut var två viner på druvan chardonnay.

2013 Old Stones Chardonnay
100% chardonnay från druvor som vuxit på vingården Temperance Hill. Vinet har fått ligga i 12 månader på franska ekfat.
Doften är frisk och fräsch. Inte så stor utan mer av det försiktiga slaget. Vi känner lite citrus, en skir örtighet och våt grusgång.
I munnen känns vinet friskt och lite krispigt. Det vilar en slags renhet över vinet. Här finns en tydlig ton av citrus, gröna äpplen, lite gula stenfrukter, aningens stålaktigt och i slutet en grusig mineralitet. Ett lättsamt vin med en fin syra.
Vi dricker det här gärna till sommarens lätta salladsrätter eller varför inte på egen hand en ljummen sommarkväll.
Betyg 4
På Systembolaget kostar vinet 249 kr i beställningssortimentet.

2011 Sigrid Chardonnay
Även här 100% chardonnay och ett år på franska ekfat. Till det här vinet plockas de bästa druvorna från samtliga fem vingårdar. 2011 var ett mycket varmt år i Oregon och det har resulterat i ett betydligt kraftfullare vin. Mycket snarlik en riktigt bra Bourgogne. Namnet har vinet fått efter Joshs farmor.
I doften känner vi tydliga citrus inslag, en liten blommighet, aningens saffran och en hel del mineraler som går åt det steniga hållet.
I munnen är vinet både smakrikare och kraftigare. Visst är det friskt samtidigt som det finns en smörighet. Ett ordentligt inslag av citrus och gula äpplen paras med en trevlig ton av nötter. I eftersmaken finns spår av tropisk frukt. Det är i eftersmaken vi noterar inslaget av ek som ger vinet en viss rundhet. Ändå är det den eleganta syran som vi faller för.
Ett mycket gott och läckert vin!
Det gjorde sig alldeles utmärkt de halstrade pilgrimsmusslorna vi serverades tillsammans med en majonnäs på ramslök och miso.
Betyg 4+
Vinet finns för närvarande inte på Systembolaget. Årgång 2011 är vad jag förstår slutsåld. Årgång 2014 kostar 90 dollar.

2014 Cumberland Reserve Pinot Noir.
Här kommer druvorna från alla fem vingårdarna, även om det är så att druvor från Silice och Le Pré du Col dominerar. Josh anser att just 2014 fick dom till en osedvanligt bra blandning. Den bästa "ever". Josh anser också att det här är en bra representant för vad man kan åstadkomma i Willamette Valley. "Dalens smak" så att säga.
Årgången som sådan präglades av en varm sommar. Ett ungt, slankt vin med en stor pinotfrukt. Här finns massor av bär, en liten lätt kryddighet och steniga mineraler. En viss stramhet noterar vi. Gott redan idag och jag tror det kommer att utvecklas en hel del de närmaste åren.
Betyg 4+
Vinet finns i beställningssortimentet och kostar 349 kr.

2013 Silice Vineyard Pinot Noir
Här kommer druvorna från en enda vingård "Silice". En betydligt svalare årgång. Även detta ett väldigt ungt vin med stor utvecklingspotential. Vi känner massor av röda bär: hallon, körsbär, jordgubbar och granatäpple. En hel del örter och sandiga mineraler. Det finns också lite mörkare bärtoner i bakgrunden liksom det florala inslaget av rosor och violer. En bra syra och distinkta tanniner vittnar om en lång livstid. Det vilar mycket Bourgogne över det här vinet. Att alkoholen är endast 13.2% sätter vi på pluskontot.
Vinet kan privatimporteras och då hamnar priset på knappa 700 kr.
Betyg 4++
Maträtten panerad torsk och rökt romsås var ingen höjdare. Torsken kändes torr. Paneringen och romsåsen var alldeles för kryddiga och det rökta tog överhand på vinernas bekostnad.

Slutligen La Grand Finale. Två årgångar från deras flaggskepp Bergström Vineyard Pinot Noir.
Bergström Vineyard är den första vingården som dom köpte. Jorden består till stor del av röd vulkanjord.
Årgång 2013
Ett ännu väldigt ungt vin med mycket stor utvecklingspotential.
I den kraftiga doften hittar vi en blandning av såväl röda som mörka bär. Här finns också piptobak, örter och kakao. En mycket angenäm doft.
I gommen framstår vinet än mer komplext. Ungt, slankt och väldigt friskt i sin framtoning. Först en lätt rödfruktig smak av hallon, jordgubbar och körsbär. I bakgrunden vilar den mörka frukten till toner av björnbär, blåbär och riktigt mörka körsbär. Rakt igenom ett tydligt inslag av örter/kryddor. I eftersmaken mera frukt, lite mörk choklad och järnhaltiga mineraler.
En stabil och rejäl syra. Tanninerna är distinkta och biter. Riktigt gott redan idag, men om några år kommer det här att vara ett stort vin.
Betyg 5-
Vid privatimport via Systembolaget och Fine Wines Sweden kommer en flaska att kosta runt 800 kr.

Årgång 2007
Vi fick chansen att även testa en Bergström Vineyard PN med några år på nacken. John berättade för mig att 2007 var ett besvärligt år. Druvorna gick på grund av dåliga väderförhållanden inte att skörda i vanlig tid utan skörden blev försenad med två månader. Druvorna var på gränsen till att bli övermogna.
Vi möts av en ljuvlig doft av mörka bär, kryddor, söt piptobak, läder och järnfilspån.

I munnen känns frukten betydligt mörkare än i den yngre årgången. Tydliga mognadstoner. Vi känner mörka körsbär, skogshallon och björnbär. Gott om örter. Lite rått kött, kakao och ännu mer lite sötaktig mörk frukt i avslutet. Fortfarande en bra syra som ger vinet en härlig friskhet. Tanninerna finns där, men har rundats av och blivit mjukare jämfört med 2013.
Det här är gott. Rent ut sagt förbaskat gott.
Betyg 5-
Dessvärre är vinet slutsålt.

Till de två senaste vinerna bjöd Lipp på en alldeles underbar helstekt Vårkyckling. Perfekt tillagad. Saftig och smakrik och med en underbar murkelsås. Bara så gott. En perfekt matchning till de två avslutande vinerna.

Det här var en kväll att minnas. Ett stort tack till Kenneth på Fine Wines Sweden som tagit hit far och son Bergström. Kenneth är ju aktiv i Göteborgs Vinhus. Det har blivit många fler provningar, winemakers dinner mm i Göteborg, sedan dom drog igång verksamheten för snart två år sedan.

Brasserie Lipp med sommeliern Jimmy Örnewald i spetsen, ska också ha ett stort tack. Deras nyrenoverade lokaler och goda mat höjde stämningen.

Men framför allt ett stort tack till John och Josh Bergström för att ni tog er till Göteborg och lät oss provsmaka era fantastiska viner. Efter den här kvällen är jag övertygad att ni fick ett flertal nya beundrare. Naturligtvis har jag knappat in en beställning på de två vinerna som finns tillgängliga hos Systembolaget.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar