söndag 18 september 2016

På Västfronten inget nytt - Men på Östfronten....

För några dagar sedan gavs det möjlighet att prova viner från några av de importörer som samarbetar i Göteborgs Vinhus. Den här kvällen provade jag främst viner från mellan- och östeuropa. Provningen ägde rum på Barsac en vinbar i Göteborg.
Jag beställde en charktallrik och en flight om tre röda viner från Kroatien. Importör är Armanos Wine. Lite av specialister på viner från Kroatien.

Bibich Winery är beläget i bergen i Skradin, 5 mil öster om den idylliska hamnstaden Šibenik längs Kroatiska kusten. Den ligger ungefär i linje med Toscana i Italien tvärs över Adriatiska havet. Vingårdarna ligger runt den lilla byn Plastovo. Bibich har ca 23 ha och en produktion på 120.000-150.000 flaskor per år.
2014 La Sin
Ett vin som till 100% är gjort på den lokala druvan Lasin. Genetisk ska den vara släkt med Zinfandel, men personligen tycker jag det finns mer likheter med Pinot Noir eller möjligen Baroloviner (nebbiolo).
Här finns en bra frukt med främst mörka körsbär och svarta vinbär, men även en försiktig ton av hallon noterar jag. Lite rosor i bakgrunden, ganska gott om steniga mineraler och en eftersmak med kryddor. En vital syra och tanniner som smånafsar, vilket gör att vinet har en viss stramhet.
Gott!
Vi förflyttar oss lite längre norrut ut till kullarna runt staden Buje och dalgången vid  Momjan. Vi är då inte långt från gränsen till Slovenien. Här har Gianfranco Kozlovic sedan tidigt 1990-tal producerat vin. Särskilt sedan 1997, när det moderna vineriet var invigt, har hans viner blivit omtalade.
De lokala druvorna Malvazija Istarska (60%) och Muskat Momjanski (20%) dominerar odlingarna, men här finns även Teran, Merlot, Cabernet Sauvignon och Sauvignon blanc.


Det här vinet är gjort på druvan Teran till 100%, som kommer från en vingård belägen på 240 m höjd över havet. Vinstockarna är närmare 30 år gamla. Vinet har fått ligga till sig i åtta månader på 30 hl stora ekfat.
En försiktig doft som domineras av mörka bär, örter och lite rosor. I munnen är vinet ungt, friskt och fyllt av fin mörk frukt såsom björnbär, svarta vinbär och blåa plommon. Ett påtagligt inslag örter känns framförallt i eftersmaken. Här finns en bra syra och mjuka tanniner.
Min favorit i den här trion.
Priset på "Bolaget" är 186 kr. Mycket vin för dom pengarna.

Vin nr 3 kommer från producenten Vinarija Milos, vars terras-vingårdar finns på halvön Peljesac i Dalmatien i södra Kroatien några mil norr om Dubrovnik. Ekologiska odlingsmetoder tillämpas och man befinner sig mitt i en certifieringsprocess.
Vinet är gjort på druvan Plavac Mali till 100%. Vinet är ofiltrerat, naturlig jäst har använts samt ett minimum av sulfiter. Vinet har fått tillbringa nästan två år på stora, några år gamla fat av slavonsk ek.
Doften är stor och ganska kraftig. Den domineras av mörk frukt, kryddor, svart te och en försiktig blommighet.
I munnen är det ett kraftigt vin packat med massor av mörk frukt: körsbär, sv vinbär, skogsbär och blåa plommon. En bra syra och distinkta tanniner ger vinet en finkalibrerad stramhet. Här finns också ett påtagligt inslag av örter och kryddor. I eftersmaken känns steniga mineraler med en liten sälta. Den mörka frukten är med rakt igenom.
Även det här är riktigt gott. Priset på SB är 159 kr.

Tre riktigt trevliga viner som också är prissatta på ett bra sätt. Visst kommer jag att fylla på förrådet av röda viner. Och visst ska man hålla ögonen öppna efter Kroatiska viner.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar