måndag 5 december 2016

Champagne och räkor samt några gamla bekanta

Vintankar har för vana sedan decennier tillbaks att göra veckans inhandling av livsmedel på fredagar. Det hela startade 1986 när vi flyttade från Göteborg till vårt nybyggda hus på min mors föräldrahem.
Uppvuxen med Konsum blev det naturligt att börja använda butiken i Frillesås. Det fanns dessutom en alldeles förträfflig fiskbil på torget i Frillesås, så det hela har rullat på sedan dess.
Förra fredagen var kilopriset på räkorna nere på 150 kr. Naturligtvis omöjlig att stå emot. Räkor fick så klart bli fredagens förrätt.
Ur källaren plockade jag upp en halvflaska champagne från en av mina favoritproducenter Paul Dethune. Du som vill veta lite mer om Paul Déthune kan läsa om producenten på bloggen Champagne och mat.
Den är gjord på 70% Pinot Noir och 30% Chardonnay. 50% är s k reservvin. Den är endast stålfatslagrad.
I doften finns det vinteräpplen, lite citrus, bröd och någon blommighet, som får mig att tänka på kaprifol.
En riktigt god vardagschampagne med en bra syra med tydliga inslag av röda äpplen. Här finns också lite lime, rostat bröd och grusiga mineraler. Eftersmaken något över medellängd med fina toner av tropisk frukt, aningens honung och musselskalsmineraler.
Betyg 4
Priset hos Franska Vinlistan är 179 kr för halvflaskan. Den säljs endast i kolli om sex flaskor.
Till kvällens spagetti med köttfärssås valdes en Superiore från Brunelli.
Vinet är gjort på druvorna Corvina(65%), Rondinella (25%) och Corvinone (10%).
Vinifiering sker på traditionellt sätt med 8-10 dagars skinkontakt. Vinet får sedan mogna i ca 12 månader på 50 hl stora fat av Slavonsk ek. Till det här vinet används inga torkade druvor.

Ett enkelt och okomplicerat vin till en enkel och okomplicerad pastarätt. På något sätt så hänger dom där sakerna ihop.
Att det är enkelt betyder inte att det är banalt eller simpelt. Väldigt gott och lättdrucket är det!
Ungt, friskt och slankt med fina toner av körsbär, lingon, örter och steniga mineraler. Bra syra och små nätta tanniner.
Betyg 4-
Vi betalade runt 8 euro för vår flaska.
Vännen Daniel B försåg mig med en olivolja av allra högsta klass vid Stockholmsbesöket i oktober. En underbar fruktighet med en liten trevlig krydda i eftersmaken

I veckan som gick tog vi upp ur källaren vår sista 2010:a av det här Etna Rosso-vinet. Lyckligtvis har vi ett par flaskor från senare årgångar i källaren. Detta är Girolamo Russos s k instegsvin. Jag har tidigare hyllat `a Rina här på bloggen
Jag har skrivit om  2009 kan du läsa här och om årgång 2010 här samt årgång 2014.

Årgång 2010 är helt på topp nu. Bättre kan den inte bli.
Här finns ljuvliga röda bär, örter, knallpulver, aningens viol och lite läder i doften.
I munnen är vinet fortfarande friskt, trots sina sex år, slankt och fyllt med röda bär läs körsbär, hallon, lingon, tranbär. Här finns en trivsam örtigthet och en väldigt tydlig ton av vad jag kallar etnamineraler dvs någon rökighet och sten. Lättsamma tanniner och en bra syra. Eftersmaken har inslag av körsbärskärnor, lite lakrits och en underbar syrlig röd frukt.

Betyg 4

Vinet är rapporterat som slutsåld hos leverantören. Nu väntar vi på årgång 2015.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar