onsdag 26 april 2017

Amarone 2012. Allegrini och Zenato

Den stora årgången 2011 fasas ut och ersättes av 2012 på Systembolaget. Vintankar har den senaste tiden, till diverse CL-matcher, avnjutit två trevliga amarone från just 2012. Båda är så klart väldigt unga och behöver en ordentlig luftning. Det senare betyder att flaskan hälls upp på karaff och får står så i minst tre timmar innan den serveras. Vintankar dricker ofta sin amarone under två dagar. Halva flaskan dag ett och den andra halvan dag två. Vi häller då upp två glas som får stå och lufta sig i cirka tre timmar innan domaren visslar i pipan.

Zenato är en av de större producenterna med sina ca 2 miljoner flaskor, varav amarone utgör ca 10 procent. Det hela började 1960, då Sergio Zenato byggde vidare på familjetraditionen och grundade vingården Zenato vid San Benedetto di Lugana vid Gardasjöns sydostligaste hörn. I Valpolicella äger man 30 ha i Sant Ambrogio samt köper druvor från San Pietro in Cariano, Fumane och Illasi.
Två amaronevarianter, ripasso, superiore, recioto samt några IGT-viner finns i deras portfölj. Dom producerar dessutom DOC-viner från Bardolino, Garda och Lugana.


Den här amaronen görs på Corvina till 80% och sedan lika delar Rondinella och Oseleta. Druvorna kommer från deras vingårdar i Sant Ambrogio. Dom har fått ligga på torkning i tre till fyra månader. Vinet har lagrats i nästan tre år på 300 liter stora ekfat (Slavonska och Franska).
Vi har tidigare druckit och skrivit om årgångarna 2010 och 2011.
När vi häller upp vinet i våra glas får vi en alldeles tydlig ton av alkohol som slår emot oss. Två timmar senare, då domaren blåser för avspark, har mycket vädrats bort, men helt försvinner inte tonen av alkohol. I doften noteras mörka bär främst körsbär, jord och läder samt lite torkad frukt (inte så mycket russin). Dag två har det blivit mer tryck i dofterna.

Den första kvällen känns vinet lite knutet trots de två timmarna i glaset. Ju längre kvällen går desto mer bjuder det upp. Det är samma visa med alkoholen. Den är alldeles påtaglig i början. Dämpar sig något efterhand, men det är egentligen kväll 2 som vinet lugnat ner sig.
Visst är det ungt och visst behöver det tid på sig, men här finns redan nu en hel del läckra attribut. De söta mörka körsbären sitter som de ska likaså en tydlig kompott på torkad frukt. Inslaget av örter, kakao och lakrits är angenämt. Den fina friska syran tillsammans med tanninsinslaget sätter vi på pluskontot.
Eftersmaken är lång på sedvanligt amaronevis. Här finns ett läckert litet bittert avslut som för våra tankar till riktigt mörk choklad och körsbärskärnor.
Jodå det här är en klassamarone som behöver något eller några år i källaren för att komma till sin rätt.
Årgång 2012 upplever jag som aningens svagare än både 2010 och speciellt 2011. Ett av plustecknen bakom fyran faller bort.
Betyg 4+
Priset på "Bolaget" är 399 kr.

Allegrini är en av de stora producenterna i Valpolicella. Det är också en av de första Amarone som jag fastnade för. Du som vill veta vad jag tyckt om tidigare årgångar klickar helt enkelt på resp årtal: 2000 2003 2006  2007 2009
Druvmixen är: 80% Corvina Veronese, 15% Rondinella och  5% Oseleta. Druvorna får lufttorka i 4 månader. I början av januari avstjälkas och pressas druvorna för att sedan macerera i 25 dagar med dagliga överpumpningar. Vinet lagrats i 18 månader på nya små franska ekfat. Därefter i 7 månader på gamla stora ekfat och slutligen 14 månader på flaska.

Precis som med Zenaton finns här en påtaglig ton av alkohol då vi häller uppvinet i våra glas. Tre timmars luftning gör susen och alkoholen tonas ner väsentligt, men riktigt helt vill den inte försvinna.
Doften är stor och rätt så kraftig, men går aldrig över gränsen att bli övertydlig eller bombastisk. Vi hittar mörka bär, lite katrinplommon, örter, kryddor, läder, cederträ och någon liten blommighet. Rätt så komplex och inte utan elegans.

Allegrinis amarone har alltid en viss stramhet, särskilt som ung. 2012:an utgör inget undantag. Den är därför många gånger hyfsat matvänlig. För att vara en amarone. I munnen är det den mörka frukten med körsbär, björnbär och aningens svarta vinbär som vi främst noterar. Lite knutet upplever vinet.
Det finns ett spritigt inslag som i början är väldigt påtaglig, men dag två reducerats ordentligt, även om det inte försvinner helt. Örter, lite kryddor och kakao kan vi också notera. Syran ger vinet en bra friskhet. Tanninerna tar för sig lite mer än vad de vanligtvis gör i en amarone. Eftersmaken är lång med torkad frukt, söta körsbär och lite espresso. Avslutet har den där lilla bitterheten som vi förknippar med riktigt mörk choklad.

Detta är en ung amarone som behöver lite tid på sig för att riktigt komma till sin rätt. Mina kvarvarande flaskor ska få ligga åtminstone två år innan någon korkdragning. Jag tror på en bra utveckling.

Betyg 4 +

Priset på "Bolaget" är 449 kr. Det verkar finnas en hel del flaskor lite här och där i landet.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar