tisdag 8 augusti 2017

Champagne, Vinet och odlarna. En bok av Britt och Per Karlsson

Tidigt i våras fick jag ett recensionsexemplar av den här boken. Det är ju ingen bok som en läser från pärm till pärm. Under ett flertal kvällar utgjorde den kvällslektyr för Vintankar, men vi valde att hoppa bland kapitlen och valde det som vi för stunden ville fördjupa oss i. Det finns väldigt mycket som vi kunde ta till oss. Precis som det gjort i andra böcker av Britt och Per Karlsson som vi läst och recenserat: Vinet och miljön och Vinlandet Frankrike.
Den som är intresserad av att läsa mer om några olika vindistrikt hittar böcker i deras serie: Guide till vinets värld, vinerna, distrikten, producenterna

Champagne är ju en mytomspunnen dryck som för många människor förknippas med lyx och flärd. Massvis av kända personer har lämnat odödliga citat. Britt och Per har ambitionen att med den här boken lyfta fram att champagne är ett vin och bakom vinet finns det en producent, en vinbonde, som har att brottas med väder och vind, lagar och regler samt en växande konkurrens. Jag tycker att detta har författarna verkligen lyckats med.

Precis som dom skriver i sitt förord kan boken delas in i två delar, där del ett handlar om bakgrunden, tekniken, druvorna, geografin etc. Här klargörs och förtydligas ett antal begrepp såsom skillnaden mellan druvodlarna, de stora "husen", kooperativen, odlarchampagner mm. För champagnenörden finns det en mängd siffror att grotta ner sig i bl a om arealstorlekar, mängden producerade flaskor, utvecklingstendenser mellan husen, kooperativen m m.
I del två ligger fokus på de små producenterna. Här görs en genomgång av de olika deldistrikten: Montagne de Reims, Vallée de la Marne, Cote des Blancs, Cote de Sézanne och Cote des Bar (Aube) med föredömliga kartor.

Cote des Blancs.
Foto  från boken. Copyright Per  Karlsson
Varje område beskrivs med arealstorlek, vilka druvor som odlas, delområden och lite tips för den som turistar. Det är också här som boken blir personlig, vilket jag tycker är ett plus. 10-15 odlarprofiler per distrikt presenteras lite mer utförligt samt ytterligare lika många med en kortare sammanfattning.
Totalt blir det dryga 100-talet som presenteras. Naturligtvis kommer champagnenörden att sakna någon liten favoritodlare bland de tusental som finns.

Pinot Noir
Bild från boken. Copyright Per Karlsson
Idag fungerar boken som ett uppslagsverk för mig. Åtskilliga gånger har jag den här sommaren haft anledning att "kolla" upp något.
Innehållsförteckningen gör att det är enkelt att hitta det en söker efter. En annan av bokens förtjänster är att den är skriven på en enkel och rak svenska, som gör den lättläst.

Du som nyligen har "upptäckt" Champagne är denna boken ett måste. Du, som liksom Vintankar gillat Champagne i åtskilliga år, men ändå känt att det är rätt mycket du inte har full koll på, är boken en ypperlig uppslagsbok. För den mer nördige finns här en hel del statistik att gotta ner sig i.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar