lördag 25 juni 2011

Midsommar och Valpolicella

Vi klarade oss undan regn under midsommaraftonen. Ingen riktig värme, men ändå lite sol. Det blåste kraftigt så brorsonen, som är windsurfing fantast, fick vad han tålde.

Till silllunchen drack vi Oppegårds Summerale och hemmakryddad pors. Summeralen hade en riktigt behaglig besk ton.

På kvällen var det grilldags och det visade sig att våra gäster hade tagit med sig olika ripassoviner.
Det var inte läge att göra några provningsanteckningar. Ibland kan det faktiskt vara skönt att bara dricka utan att analysera sönder vinet. En kort sammanfattning blir enligt nedan.

Valpolicella Ripasso, 2009. Castel Forte.
En druvblandning på 70% corvina, 20% rondinella, 5% molinara samt 5% övriga druvsorter.
Smaken och doften domineras av de mörka körsbären (moreller), en viss kryddighet och även en vaniljton kan kännas. Enkelt och okomplicerat. Passar bra till enklare grillrätter.
Betyg 3-

Valpolicella Classico Ripasso, 2009. Montigoli.
Druvblandningen är Corvina, Corvinone och Rondinella. Druvorna kommer från planteringar nordväst om Verona.
Doft och smaken karaktäriseras av mörka körsbär med en viss örtighet. Ett ganska enkelt och okomplicerat
vin. Det funkade bra till våra grillrätter.
Inköpt i Danmnark
Betyg 3-




Monti Garbi Ripasso, 2008. Tenuta Sant Antonio.
Druvblandningen är 70% Corvina, 20% Rondinella och 10% Osoleta.
Producenten gör två riktigt bra amaroneviner Campo dei Gigli, som är deras prestigeamarone samt en standardamarone, Selezione Antonio Castagnedi. Den senare är i mitt tycke den bästa amarone under 300 kr, som finns på Systembolaget.
Monti Garbi har under flera årgångar varit bland de bättre ripassovinerna på Systembolaget. Årgång 2008 levererar inte på sedvanligt sätt.
Även denna ripasson karaktäriseras av de mörka körsbären och en viss kryddighet. Kanske något mer elegantare än de två andra.
Betyg 3

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar