måndag 4 juni 2012

Krug Brut 1998.

Vi var för några dagar sedan på besök hos goda vänner. Gott vin får man alltid hos dom, men det djupa intresset och nördigheten har dom inte. För något år sedan fick dom en flaska champagne, som dom inte visste så mycket om. Bara att de som försett dom med den här flaskan aldrig gav bort något som inte hade hög klass. Dom visade upp kartongen och då kan man lugnt säga att vi tappade våra hakor och stod och dreglade. Jodå, i kartongen låg det en flaska champagne, som vi bara läst om, drömt om och med en prislapp som vida överskrider vår budget. In i kylen någon timma och sedan korkades det upp!!

Krug Brut 1998.
Krugfamiljen har använt samma metoder sedan huset grundades 1843 av Johann-Joseph Krug från Mainz. Det är knappast troligt att Krugs filosofi kommer att överges inom överskådlig tid, eftersom framgången varit så enorm. Filosofin går i korthet ut på att alla viner jäser byvis på 205-liters välåldrade fat med trä från Argonne och de vackra skogarna i centrala Frankrike. Vinerna filtreras sällan utan klarnas genom omdragning från ett fat till ett annat. Vinerna genomgår inte malolaktisk jäsning, vilket är en av anledningarna till Krugs fantastiska lagringspotential. Inga viner degorgeras före sex års ålder. Man äger själv 20 hektar i Aÿ, Ambonnay, Le Mesnil och Trépail, men har framför allt många prestigefyllda kontrakt med några av champagnes bästa odlare, som sätter en stor ära i att förse Krug med druvor. Grundaren Johann-Joseph Krug lärde sig champagnemakeriet hos Jacquesson. När han ansåg sig fullärd efter nio år, startade han sitt eget hus i Reims. Efter Johann-Josephs död tog hans son Paul över och grundlade den mäktiga Krugdynastin. 1910 tog Joseph Krug II över. 1924 kom Josephs brorson Jean Seydoux in i bilden. Han skapade sedermera de berömda cuvéerna tillsammans med Paul Krug II. Först 1962 kom Henri Krug att bli ansvarig för cuvéen. I dag har Eric Lebel huvudansvaret för cuvéerna och Olivier Krug leder firman. De arbetar helt ostört och självständigt trots att firman i dag ägs av LVMH. Alla viner från Krug är små mästerverk och Krug Vintage har alltid varit flaggskeppet innan de vingårdsorienterade specialvinerna gjorde entré.
Oerhört fascinerande att se hur Krug trots sitt digra upptag av druvor från olika källor lyckats undvika en enda oxiderad druva detta riskabla år.
Källa: The Richard Juhlin Champagne Club.


Man använder sig av druvorna chardonnay, pinot noir och pinot meunier.
Chardonnay dominerar i årgång 1998 och detta har inte hänt sedan 1981. Förklaringen lär vara att det var en het sommar och chardonnaydruvorna blev ovanligt bra. Det gjordes ingen årgångsbetecknad 1999 och det betyder att 98:an är 90-talets sista vintage.





Färgen är gyllengul. Lite mer guldaktig än vad vi med vår ringa champagneerfarenhet noterat.
Doften är stor och mäktig. Initialt dominerar bröd som står på jäsning. Ganska snart tillkommer hasselnötter, apelsinskal, lite örter och så lite torkad frukt. Doften sitter kvar länge och slutligen kommer lite gulröda äpplearomer.
Mmm, komplext och ljuvligt.
Trots sina 14 år känns smaken frisk, fräsch och ungdomlig. Och oerhört komplex! Samtidigt har vinet också en lenhet och mjukhet som överaskar oss. Vi känner smaker som ligger i lager på lager: citrus, bröd, päron, nötter (mandel och hasselnöt), rödgula äpplen, örter, persika, torkad frukt, sommarblommor. Syran är frisk och balanseras med smakerna på ett underbart sätt. Eftersmaken är lång och intensiv.


En fantastisk dryck, som lever upp till sitt ryckte. Ett vintillfälle att förvara på ett säkert ställe i minnesbanken. Vi kan bara uttrycka vår stora tacksamhet till våra vänner som lät oss vara med på den här resan.

Betyg 5

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar