måndag 6 augusti 2012

Greco di Tufo och Gobelsburger Riesling

Av olika anledningar har detta inlägget inte blivit färdigskrivet. Min vän och fiskare VB ringde när han var på väg in med båten. Han hade makrill han ville bli av med. Självklart ställer man upp. Hustrun fixade till fisken genom att filea den och fylla den med dill, ansjovisblandning och diverse kryddor.
Vi ringde till vännerna C och M och hörde om de var sugna på en makrillmiddag. Och det var dom.
Jag gick själv ner i källaren och plockade upp två flaskor vitt.

2008 Nova Serra Greco Di Tufo, Mastroberardino
Mastroberardino är en stor familjeegendom i Kampanien, som grundades på 1700-talet i hjärtat av Irpinia av Pietro di Mastro Berardino. Kampanien ligger utmed kusten i Sydvästra Italien.
 Egendomen omfattar 300 hektar, Mastroberardino odlar och skördar själva på ca 150 hektar och resten arrenderas ut. Odlingarna är utspridda i området som historiskt sett utgjort hörnstenen i produktionsområdena för regionens stora viner. Man odlar traditionella och gamla druvsorter som Aglianico, Piedirosso, Fiano och Greco di Tufo och använder sig av både traditionella och moderna vinifikationsmetoder.
Källa Tryffelsvinet.



NovaSerra är deras vingårdsbetecknade vita vin som är gjort på Greco, en druva som nästan försvann för 20 år sedan. Idag har de en egen DOCG, alltså ett klassificerat område.
Det har också fått 3 Glas i Gambero Rosso = högsta betyg!

Vi möts av en frisk doft som känns väldigt ung. Vi känner en ordentlig fläkt av päron, lite aprikos och ananas finns där också, en del örter och lite mineraler. Ett lite triggande intryck.
I smaken hittar vi ordentligt med päron. Lite äpple och en del citrus kan vi också notera. Syran är frisk, men inte särskilt krävande. I eftersmaken kommer en del örter och lite mineraler fram. Det allra sista noterar vi en liten bitterhet som kan liknas vid den du känner när du äter en grapefrukt.




Helhetsintrycket är att detta är ett gott vin med smaker som inte är tillrättalagda eller inställsamma. Det var ett tag sedan vi senast drack ett vin på druvan Greco. Vi gör det gärna igen.

Vinet finns på SB för 159 kr. Nu är det årgång 2009 som gäller.

Betyg 4-









2009 Gobelsburger Riesling vom Urgestein, Kamptal
Schloss Gobelsburg ligger vackert beläget mitt i distriktet Kamptal och det vilar på en nära tusen år lång och imponerande historia. På 1740-talet började munkar etablera vinodling (bland annat med bourgognedruvor) i större omfattning och vinernas kvalitet blev snart vida omtalad. Sedan den tiden har mycket hänt på det vackra slottet, men efter en lång tids förfall har egendomen och dess viner återtagit sin forna glans. Sedan 1996 drivs vinframställningen av den ytterst kompetenta Michael Moosbrugger som till en början hade stor hjälp av Willy Bründlmayer - en av landets skickligaste odlare och vinmakare. De 35 hektaren vingård, bland annat i finfina lägen som Zöbinger Heligenstein och Ried Lamm, domineras av druvorna Grüner Veltliner (cirka 50 procent) och Riesling (25 procent) och man praktisera flera olika uppbindningsmetoder beroende på druvsort och läge. 
Källa: hemsidan hos Prime wine.


Just det här vinet kommer från odlingar i Heiligenstein och Gaisberg.

I nosen får vi ett vin som känns väldigt ungt. En ren och friskdoft av lite citrus, gröna äpplen och en del mineraler som får oss att tänka på snäckskal.

Smaken, även den känns ung och har en härlig friskhet. Fina gröna äpplen och inslag av citrus dominerar. Gott om mineraler. En lite häftig syra som balanseras fint mot äpplena och citrusen.

Ett inte alltför komplicerat vin, men ibland är även det enkla gott och tilltalande.



Betyg 3+




Vi köpte det här vinet i februari 2011 på Systembolaget för 129 kr.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar