tisdag 4 december 2012

Lördagsäventyr i Göteborg

På lördagseftermiddagen åkte vi iväg in till Göteborg. Någon gång om året träffar vi vännerna B och K för ett besök på Konstmuséet och sedan restaurangbesök. På Göteborgs Konstmuseum visade dom en utställning av Strindberg. Fotografier och målningar. Intressant och sevärd.

Vi hade bord bokat på Swedish Taste. På vägen dit slank vi in på den nyöppnade champagnebaren

Den ligger på Kyrkogatan 13 och du hittar mer info om den här. Ett litet ställe och alldeles fullpackat när vi kom dit strax efter kl 17. Det fanns ca 10 sorters champagne som man kunde köpa glasvis. Prisnivån låg mellan 95 kr och upp till 150 kr. Vi testade  en Blanc de Blanc och en Grand Réserve (80% Chardonnay och 20% Pinot Noir). Båda från Vueve Fourny & Fils, som är deras speciella "huschampagne".
BdB kändes lite tunn, men tusan så lättdrucken.  Betydligt mer kraftfull och komplex var Grand Réserve. Riktigt god och helt i vår smak.
Ett mycket trevligt ställe, som fyller en lucka i det göteborgska utbudet av vinbarer. Vi lämnar en rekommendation och önskar tjejerna som driver stället all lycka!!

Swedish Taste
Vi började med ett glas champagne, som vi avnjöt under tiden vi studerade menyerna. Det blev en André Jacquart brut experience. Det här är en blanc-de-blanc. Den har smaker av äpplen, päron och lite grapefrukt. Syran är frisk utan att vara påträngande.  Lite kort i smaken, men ändå helt OK.

Vi valde Vintermenyn med tillhörande vinpaket.

Vår första rätt var Röksjuden Vildfångad Hälleflundra med brynt blomkål, råmarinerad havskräfta, svensk soya och svart vitlök. Hälleflundran är sagolik och den råmarinerade havskräftan får mig att fråga om dom toppar redan i första rätten. Tillbehören gifte sig väl med varandra.

Vi får en riesling från Finger Lakes. Vi befinner oss i området som ibland kallas för Upstate New York. Frisk nästan lite krispig i sin framtoning. I doften finns en liten svag oljig doft. Smaken domineras av citrus, äpplen och fina mineraler. I eftersmaken finns en fin liten sötma. Gott.
2011 Riesling Herman J Wiemer



Nästa rätt var Kalvbräss & hyvlade champinjoner med lufttorkad kalvbringa med kyckling sky, gröna enbär & ängsyra. Mycket gott. Det är nog fyra-fem år sedan jag åt kalvbräss. Jag undrar varför när det smakar så här ljuvligt.




2010 Chardonnay Astrolabe


Vi serverades till detta en chardonnay från Nya Zeeland.
Astrolabe har sina vingårdar i Marlborough. Vi är långt norrut på sydön. Doften är svag. Vi anstränger oss och hittar lite gula stenfrukter och mineraler. Smaken är tydligare utan att vara påträngande. Frisk gul frukt och härliga mineraler. Långt ifrån de ekade chardonnayer som översvämmat Systembolaget och som vi blivit allergiska emot. Den här gillar vi!










Härnäst blev det Gräsand från Österlen med saltbakad rotselleri, smörrostade kastanjer och persiljeskott.
Vilket kött! Helt sagolikt. Vi bugar oss djupt för kocken. Tillbehören passar som hand i handske.
Bland de bästa fåglar vi ätit.







 
2011 Rouge de Causse, Le Petit Domaine de Gimios

Ett vin från Languedoc gjort på druvorna grenache, carignan, syrah, cinsault m fl. Det är hart när omöjligt att finna hur den exakta druvsammansättningen är, bara att det ingår många olika druvor.
Gården drivs av Anne-Marie Lavaysse  och enligt biodynamiska principer.
Vinet har en stor och mäktig doft. Mörk frukt, kryddor och örter om vartannat och så en del mörk choklad. Det här kan man dofta länge på.
Massor av smaker. Först av allt mörk frukt: mörka körsbär, björnbär, blåbär och lite svarta vinbär. Snabbt kommer det en anstormning av örter och kryddor och lakrits. Syran är påtaglig och frisk (tack och lov). Det finns ordentligt av tanniner. Ett spännande vin, där man inte tittat så mycket på att göra det publikt. Snarare lite av"det här är min stil, gillar du det så gillar du det".
Idag känns vinet lite väl ungt. Smaker och dofter har inte riktigt fallit på plats ännu. Jag skulle gärna vilja dricka det här om två/tre år. Faller allt på plats ja då kan det bli riktigt spännande. Hur som helst så funkade det hyggligt till anden och inte minst fick vi en ny vinupplevelse

Vi avslutade med Karamellbakat äpple. Rostad vit choklad med färskost & fryst musli.
En härlig dessert som inte är så tung utan snarare lätt och frisk


Eiswein gruner Veltliner Nigl
Det doftar av torkad frukt (ananas och aprikos). En svag doft av honung kan vi också notera.
Ett sött men samtidigt friskt vin. I smaken hittar vi samma torkade frukt som i doften och därtill en lätt touch av honung, som kompletteras med en svag citrus nyans. Ett bra komplement till vår dessert.













Vi ger Swedish Taste högsta betyg. Våra favoriter "Hälleflundran" och "Gräsanden" är enastående rätter och bland det bästa vi ätit. Bra och trevlig service. Vi uppskattar också att kockarna i köket kom ut till vårt bord serverade lite sky eller sås och berättade om rätterna.
Vinpaketet innehöll några spännande viner och de matchade maten bra.
Det enda minuset är, som alltid på svenska krogar, priset på vinerna. Förmodligen är det väl så att maten subventioneras med vinpriserna. Vinpaketet kostade 525 kr.
Vi låter inte detta fördunkla vårt besök utan konstaterar avslutningsvis att en bättre matupplevelse är svårt att få. Vår vintermeny gick lös på 635 kr och som ni förstår värd varenda krona.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar