fredag 21 november 2014

Tre italienare, två fransmän och en spanjor

Numera är det sällan som alla familjemedlemmar i broderns familj och Vintankars familj strålar samman. Någon gång på sommaren, men i övrigt inte så ofta. Den gångna helgen var ett undantag samtliga samlade på Ölmanäset. Fredagskvällens måltid ansvarade hustrun och jag för. det blev en chevrepaj med de sista rödbetorna från landet. En lammstek med ugnsbakade potatisklyftor, palsternacksmos och en vitkålsallad.

Det blev två flighter med vin om tre viner i vardera flighten.
Vi startade med:
.
2010 Amarone Costasera från Masi
Det här är Masis basamarone och även alla amarones benchmark. Vi har provat det ett flertal gånger bl a  i vintras då vi provade årgångarna 1997, 2000 och 2009. Du kan läsa om detta här.
Årgång 2009 var i mitt tycke den bästa Costaseran så långt.
2010:an står inte långt efter. Den är fortfarande lite ung, men lovar väldigt mycket för framtiden. Riktigt god redan idag.
Här finns fina mörka körsbär, lite torkade örter, mörk choklad och en lätt ton av torkad frukt. De här dragen går igen i såväl doft som smak.
I nuläget är den förhållandevis lätt i sin struktur, med behagfulla tanniner som bjuder ett visst motstånd i gommen.
I takt med att den mognar kommer den att få ett större djup och mer utvecklade smaker.
Pris 285 kr på "Bolaget".
Betyg 4


2007 Chateauneuf-du-Pape Télégramme
Det har nu gått tre år sedan vi senast drack den här.  Det är ett vin gjort på Grenache och Mourvèdre. Den lovade väldigt gott då och visst är den god idag också, men inte har den utvecklats på det sätt jag hoppades och trodde. Här finns en fin bärkompott , huvusakligen röda bär, men också med ett lite mörkare inslag. Rejält med provencalska örter. Mjuka, nätta tanniner och en hyggligt lång eftersmak, där lakritsen framträder väldigt tydlig. Med detta sagt, så känns vinet aningens stummare och frukten något tamare.
Betyg 4

2008 TOCS
I våras drack vi 07:an av det här Prioratvinet. Vi imponerades då rejält, vilket du kan läsa om  här.
08:an är bra den också, men når inte riktigt de höjder 07:an gjorde.
Precis som i 07:an finns här en läcker bärkompott parad med charkuterier, balsamico och örter. Mjuka tanniner, bra syra och en lång eftersmak med härlig sötlakrits i avslutet.
Det är inte samma tryck i frukten hos 08:an och inte riktigt samma elegans heller. Men visst tusan är det gott!
Betyg 4+


I den andra flighten, som intogs till huvudrätten, var det två italienare som brottade ner en fransman


2007 Brunello Di Montalcino, Campogiovanni
Vi har tidigare skrivit om årgång 2005 och 2006. Årgång 2007 är det ett år sedan vi drack och då lät det så här.
Visst imponeras igen av den här Brunellon med sina läckra röda bär, nyponrosor, sirliga örter och med den elegansen som tanninerna tar för sig samt friskheten i syran.
Gott! Ett riktigt bra matvin!
Betyg 4+




2009 Chateau de Lamarque.
Vinet är gjort på druvorna Cabernet Sauvignon 45%, Merlot 35% samt 10% vardera av Cabernet Franc och Petit Verdot. Vinstockarna är runt 40 år gamla. Den som vill veta mer, så finns det en informationsrik hemsida.
Jag drack det här vinet i början på oktober, när Göteborgs Vinhus hade sin premiär på Barrique. Både hustrun och jag gillade detta då. Ikväll ställs det mot verkligen tufft motstånd och klarar sig riktigt hyggligt. Doften är som vi minns den fylld av svarta vinbär, läder, nyvässad blyertspenna och en del jord. Smaken har tydliga mörka bär, ett litet rödare inslag finns också, en del örter och aningens mocca.
Vi är inga bordeauxfantaster precis, men den här gör vi tumman upp för.Betyg 4


2007 Barolo, Pira Luigi
Az Agricola Pira Luigi har sin verksamhet på kullarna i Serralunga d´Alba.
100% Nebbiolo så klart. Vinet har fått en uppfostran i runt två år på stora (25 hl) ekfat.
I doften hittar vi lite röda bär, våt jord, läder, örter, barrskog och en antydan av nyponrosor. Doften är lite återhållsam nästan försiktig, men ändå tydlig.
I munnen känns vinet slankt och stramt med härlig barolofrukt. En ordentlig syra med tanniner som hugger för sig så där omedelbart. Detta skapar en viss oro runt bordet, men så fort det kombineras med maten skiner alla upp: vart tog tanninerna vägen?
Vi känner ljusa körsbär (syrliga), jordgubbar och lite lingon. Lite mörkare frukt av plommon och körsbär tränger sig fram emellan de röda inslagen. En lätt ton av örter, en mentoltablett och lite kaffe. Lång eftersmak. Vi gillar den här barolon. Kvällens mest potenta vin.

Betyg 4+

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar