söndag 25 januari 2015

2011 Barbera d´Asti, Lequilibrio

I veckan som gick var det dags att stifta bekantskap med en Barbera jag tidigare inte druckit

2011 Barbera d´Asti, Lequilibrio
Producent är Montalbera med den huvudsakliga verksamheten i Monferrato. Det är också där dom odlar Ruché liksom Grignolino och Barbera. Dom har också vingårdar i Castiglione Tinella (Langhe) och i Castiglione Falletto.

Det här vinet är gjort på 100% Barbera. Vinstockarna är dryga 20 år gamla och växer  på deras ägor i Monferrato. Druvorna skördades lite övermogna. Vinet har först fått ligga till sig i 12-15 månader på en blandning av 30 hl ekfat och lite mindre barriquer, för att sedan få en månad på ståltankar och slutligen sex månader på flaska.
I doften hittar vi mörka bär, läder, lite tobak och lätta toner av fat. På det hela en ganska trevlig doft.

I gommen känns vinet rätt så slankt. Smaken domineras av mörka bär, plommon och lite stillsamma örter.
Det finns en fin och bra syra hos vinet. Tanninerna är mjuka utan att bli mesiga. Eftersmaken är medellång med mera mörk frukt, lite kakao och spår av fatlagringen.
Ett ganska okomplicerat vin, som fungerar bra till diverse pastarätter och lite enklare kötträtter. Det är också väldigt gott på egen hand.
Vi dricker det mer än gärna igen.

Betyg 4

Vi köpte det i höstas för dryga 200 kr. Det finns i beställningssortimentet.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar