måndag 19 januari 2015

Las Flors 2008, Réserve Auguste Favier 2010 samt Janasse "Terre d´Argile" 2009

Förra helgen hade vi goda vänner på besök. Till kvällens älggryta hade vi plockat fram tre fransmän, vilka alla tre levererade. De två första vinerna var enastående bra, men också mer än dubbelt så dyra som vin tre. Kvällens tredje vin var inte alls oävet. I ärlighetens namn riktigt hyggligt.

2008 Las Flors De La Pèira
Detta är ett av mina favoritviner alla kategorier. Jag har provat följande årgångar: 2006200720082009 och 2010. Samtliga årgångar har varit sagolikt bra.
Las Flors i version 2008  har druvmixen 5% Cinsault, 10% Mourvedre, 30% Syrah och 55% Grenache.
Producenten La Pèira en Damaisèla håller till i  Terrasses du Larzac i Languedoc. Musikern Robert Dougan köpte vingården 2004.
Vi låter vinet få ett par timmar i karaff innan vi häller upp det i glasen. Jag måste naturligtvis dit och småsniffa lite då och då på vinet. Ganska omgående kan vi känna den där härliga doften som vi gått och längtat efter. Den sitter sedan i precis hela kvällen.

Det är en ytterst angenäm doftupplevelse. Vi möts av en intensiv bouquet av mörka bär främst körsbär och skogshallon. Det finns också ett stort inslag av örter och svartpeppar. På sluttampen noterar vi lite choklad och kaffe.

Hela munhålan fylls av en ljuvlig dryck med mörka bär och diverse örter i centrum. Kraftfull och tät samtidigt är smaken komplex och elegant. Vi blir nästan lite saliga. Den fina balansen mellan smakdelarna är nog det som gör det här vinet så förbaskat gott.
Den mörka frukten känns mjuk och rund samtidigt som syrorna ger friskhet och struktur. Örtsamlingens komplexitet är påtaglig. Ett härligt litet motstånd från tanninerna ger vinet en särskild karaktär. Avslutningen är lång och magnifik med inslag av lakrits, svartpeppar, mineraler och skogshallon.
Betyg 5

På "Bolaget" finns 2008 fortfarande kvar i beställningssortimentet för 301 kr liksom 2010:an för 323 kr


2010 Réserve Auguste Favier
Vi befinner oss i Chateauneuf-du-Pape hos producenten Domaine Saint Préfert. Här är det en kvinnlig vinmakare, Isabelle Ferrando, som huserar. Du som vill veta lite mer om producenten klickar dig in på länken till den svenske importören Bristlys hemsida.
Det här vinet görs på 82% Grenache, 35% Cinsault och 8% Syrah. 100% stjälkar används. Hälften av vinet har lagrats på på betongtank och den andra hälften på 600l begagnade barriquer.
Mörka plommon, en kompott av röda och mörka bär samt de underbaraste örter fullkomligt dominerar doftintrycken. En svag ton av läder liksom nyplockade violer smyger sig lite försiktigt på oss. Det är en stor doft även om den inte är lika kraftfull och stor som i Las Flors.

I gommen spelar det här vinet ut sitt fulla register. Vi slås av ungdomligheten. Jag var tvungen att mer än en gång titta på etiketten efter årgången. Vinet känns nämligen väldigt ungdomligt. Det är friskheten och frukten som lurar oss att tro att vinet är yngre än vad det är.
Här finns härliga, solmogna skogsbär, plommon och provencalska örter. Tanninerna tar för sig lite mer än vad de gjorde i Las Flors, naturligtvis på ett ytterst civiliserat sätt. Eftersmaken är lång.och med en härlig sötlakritston i avslutet. Jorå, det finns en hel del mer. Låt mig nämna rökta charkuterier, lavendel och en lätt blommighet.
Jag är ganska säker på att det här vinet kommer att utvecklas en hel del de närmaste åren.
Betyg 4++

På "Bolaget" finns 2011 i beställningssortimentet för 401 kr.


2009 Cotes du Rhone Villages "Terre d´Agile".
Producent är Domaine de la Janasse.Vinet är gjort på ungefär lika delar Grenache, Mourvedre och Syrah. Druvorna kommer från vingårdar som ligger i Courthezon precis norr om gränsen till Chateauneuf-du-Pape. Druvorna pressas och jäses var för sig. Syrah och Mourvedre lagras på barriquer, 30% nya och resten begagnade. Grenache lagras på cementtank. Efter 12 månader blandas vinet ihop och buteljeras.
Det här är ett vin som jag druckit ett flertal gånger sedan jag köpte det 2011. Alltid till stor belåtenhet.
Det doftar av röda bär främst körsbär och hallon samt en hel del örter. Lite pinjeskog och en blyg viol känns i bakgrunden. Ett litet inslag av fat noterar vi också. Fatinslaget var ganska markant första gången vi drack det 2011, men har efterhand integrerats med frukten.

Smaken domineras av röda bär och en bärkompott av lite mörkare sorter. Inslaget av örter är påtagligt. Syran är fortfarande pigg. Tanninerna har år efter år mjuknat upp utan att för den skull göra vinet mesigt. Eftersmaken är medellång och har spår av  lakrits, mörk choklad, rått kött samt ett nätt floralt inslag.

Det är inte lätt att komma efter två giganter som Las Flors och Réserve Auguste Favie, men Terre d´Argile klarar detta riktigt bra.

Betyg 4

Vår flaska köptes 2011 på "Bolaget" för 159 kr. Ett kanonpris!
För tillfället verkar vinet inte finnas tillgängligt via "Bolaget", men håll ögonen öppna när nästa årgång lanseras.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar