torsdag 16 april 2015

2005 Valpolicella Superiore, Quintarelli

Det har blivit dags för kvartsfinaler i CL. I tisdags var det Madridderbyt som fick min uppmärksamhet. Onsdagen ägnade jag åt PSG mot Barcelona.
Du som följer bloggen vet att det är Amarone som Vintankar har i glaset under fotbollsmatcherna. Den här veckan gjordes det ett litet undantag. Det blev istället en Valpolicella Superiore, men vi valde den bästa av dom bästa.

Druvblandningen är 55% Corvina och Corvinone, 30 % Rondinella och 15% en blandning av druvorna Cabernet Sauvignon, Nebbiolo, Croatina och Sangiovese.  Druvorna har vuxit på vinstockar som i genomsnitt har en ålder av 30 år.
Geografiskt befinner vi oss i Cerè i Negrardalens östsida.
En del av druvorna (de sent skördade) vinifieras omedelbart, en del druvor torkas och vinifieras som på amaroenevis. Sedan blandas dessa och får ligga på stora fat av slovonsk ek i fem till sju år.


Det är bara att återigen konstatera att Quintarellis Superiore är magisk. Det är den där förmågan att få komplexitet, elegans och kraftfullhet att samverka till en enhet, som gör vinet så stort.
Vi häller upp två stora glas på tisdagen.Vi använder alltid våra Orrefors Difference Primeur. Det blir runt 18 till 20 cl i vardera glaset.  På det sättet räcker en flaska till två personer till både tisdagens och onsdagens matcher. Vinet är precis lika bra om inte bättre dag två.
Det finns så mycket smaker som i lager på lager letar sig fram i gommen, så att varje liten klunk skickar smaksignaler under flera minuter. Ett glas varar inte bara en halvlek utan en hel fotbollsmatch. En ren och skär njutning!!



Det är en stor doft vi möter. Vinet behöver inte lång tid i glasen för att vi ska nås av dessa för en amaroneälskare så ljuvliga toner. Här finns gott om mörka körsbär och torkad frukt, men också en del örter. Där bak någonstans känner vi en bukett blommor (viol och rosor).

I munnen möter vi lager på lager av smaker. Det börjar med den fylliga fruktsmaken från söta mörka körsbär, blåa plommon och torkad frukt. Visst finns det russintoner, men också fikon och dadlar. Örter och kryddor dyker upp i en välkomponerad samling. I avslutet hittar vi mörk choklad, eleganta toner av fat och en liten lätt blommighet.
Det finns en en friskhet i alla dessa smaker och det är den vitala syrans förtjänst. Tanninerna finns där, visserligen rejält avrundade, men inte mer än att de bjuder på ett lätt motstånd. Den långa fatlagringen har lämnat sina spår, men på ett snyggt sätt. Integrationen med den mörka frukten har kommit långt och faktiskt känns inslaget av fat som en elegant smakhöjare.

Precis som när vi drack det här i höstas är vi lyriska. Det är bara att buga sig för Quintarelli.

Betyg 5

Vi betalade 44 euro, då vi privatimorterade våra flaskor. På "Bolaget" kostar den 538 kr och finns i beställningssortimentet. Årgång 2006 sänktes till 501 kr när den kom på senhösten och nu verkar den slutsåld.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar