torsdag 10 september 2015

Champagneprovning på Forssén&Öberg med Vve Fourny & Fils

I måndags besökte champagneproducenten Vve Fourny & Fils tillsammans med den svenske importören (Nigab) Göteborg. Klockan 17 och tre timmar framåt gavs det möjlighet att för 350 kr smaka på sex olika cuvéer. En chark och osttallrik ingick också.
Evenemanget ägde rum på Champagnebaren Forssén & Öberg

Det hela leddes av Charles-Henry från ägarfamiljen. Tillsammans med sin bror Emmanuel driver han Vve Fourny & Fils. Entusiastiskt och med stor inlevelse berättade Charles om de olika cuvéerna, om deras filosofi, arbetet i vingården mm. Skördearbetet börjar i innevarande vecka.
Druvor till champagne har familjen odlat sedan 1856. Bröderna utgör nu femte generationens vinmakare. Dom har sin bas i utkanten av Vertus. I somras när jag och familjen cyklade i Champagne (det äventyret kan du läsa om här) passerade vi deras ägor, som ligger vid utfarten mot Les Mesnil-sur-Oger. Jordbruket bedrivs biodynamiskt utan att vara certifierade. Genomsnittsålder på deras vinstockar är 40 år.
Ägorna klassas som Premier Cru med östlig, sydlig och sydostlig exponering. Varje liten lott (mer än 30 st) vinifieras var för sig. Endast must från första pressningen används.





Det var ett bra tryck på föreställningen. Här är det Alexander från Nigab som får hjälpa till.
Först ut var deras Blanc de Blancs Brut.
Det här är en blandning från ett 30-tal olika lägen. Första jäsningen sker delvis på stålfat (75%) och delvis små träfat (25%) innan de olika basvinerna blandas med äldre årgångar (20%  är s k "reserve wines"). Man använder alltid tre årgångar. Därefter får vinet ligga på sin jästfällning till våren därpå. Därefter sker buteljering inför den andra jäsningen som sker på flaska. Vid degorgeringen tillsätter man 6 g socker per liter. Slutligen lagras det i familjens källare i minst 30 månader.
Färgen har en ljusgul ton.
En försiktig doft av gröna äpplen, lite citrus och mineraler kan vi känna.
Smaken är torr med en lättsam syra. Äpplen, citrus och mineraler från doften återkommer i smaken. Lite bröd kan vi också notera

En helt OK champagne med ett helt OK pris. På "Bolaget" kostar den 259 kr.
För min smak är den lite mainstream utan det där lilla egna. Jag dricker den gärna igen, men är inget jag kommer att köpa.
Betyg 3+
Blanc de Blancs Brut Nature.
Även den här champagnen har druvor från ett trettiotal olika vinlotter. Vad som skiljer det här vinet från det förra är att här tillsätter man inget socker alls vid degorgeringen. Druvorna kommer från stockar vars genomsnittsålder är 60+ dvs 20 år äldre än kvällens första champagne.
Det kan tyckas inte vara så stor skillnad, men just i det här fallet är det det. Här finns en syra som utmärker sig på ett förstklassigt sätt. Visst blir champagnen en hel del torrare, men får också en tydligare och charmigare karaktär.
Doften är något tydligare. Här finns samma gröna äpplen, citrus och mineraler. Inte så stor skillnad mot det första vinet.

Smaken! Det är här det blir skillnad. Karaktären lyfts fram på ett sätt som tilltalar mig. Smakerna blir mer intensiva. De gröna äpplena har fått en liten touch av bokna, brödigheten mer tilltalande och mineralerna mer mättade med kalk och sälta. Citrusen lite mer komplex.
Ibland kan Non-dosage-champagnerna bli snustorra och syran alltför stram, men inte i Vve Fournys fall. Här blir det bara positivt.
Den här champagnen känns som gjord för löjrom eller skaldjur
Priset på den är 279 kr. Ett verkligt bra pris. Visst kommer jag att köpa några flaskor!!
Betyg 4

Grande Reserve Brut.
Nu har vi en blandning av 80% Chardonnay och 20% Pinot Noir. Andelen från äldre årgångar s k "Reserve wines" är 40%. Dosagen dvs tillsatt socker är densamma som i den första dvs 6 g per liter.

Jag håller det här vinet före kvällens första, men en bit efter Brut Nature.
Färgen har en mer gyllengul ton än de två tidigare vinerna.
I doften hittar vi mogna, lite bokna äpplen, citrus och aningens bröd.
Smaken har en touch av röda äpplen, citrus, mariekex och gott om mineraler.
Betyg 3+
Priset på SB är 249 kr

Deras roséchampagne görs på en 50/50 blandning av Chardonnay och Pinot Noir.
Färgen har en djup laxrosa ton.
I doften hittar vi lite röda bär(smultron,jordgubbar), lite citrus och aningens bröd.
Smaken är så klart torr med en trevlig friskhet. Vi känner smultron, övermogna körsbär, lite rostat bröd  och ett litet bittert avslut i form av blodgrape.

En hygglig roséchampagne. Visst är det gott och visst dricker jag den gärna igen, men den saknar det där lilla extra. Det blir inget köp för min del.
Betyg 4-
 Priset på SB 295 kr är dock ett bra pris för en roséchampagne.




Kvällens femte champagne är Cuvée "R". En hyllning till fadern Roger, som var förtjust i att ha en liten andel Pinot Noir i sin favorit champagne, därför innehåller den här ca 10% Pinot Noir och resten Chardonnay. Vinstockarn  har en ålder av 60+. Druvmust från två årgångar används. Lika mycket från varje årgång.
Jäsningen sker på små träfat. Vinet får sedan ligga runt 18 månader på sin jästfällning innan det buteljeras, där den andra jäsningen äger rum. Vinet får ligga runt fyra år på flaska innan det degorgeras. Dosagen är 0,75 gr per liter.

Här tänder det till. Den här gillar jag, så här ska det smaka. Den mest komplexa varianten så här långt med fina äpplesyror, citrusblandningar och en ljuvlig mineralitet. Eftersmaken är mer komplex med sin brödighet, touch av nötter och aningens tropisk frukt. Lite sälta och blodgrape precis i avslutet.
Cuvée R är ett dryck som gjord för skaldjur. Den här vill jag har mer av, så det blir att lägga en beställning hos SB, där priset är 349 kr.
Betyg4+


2009 Millésimé Brut Blanc de Blancs
Detta är deras årgångsbetecknade Blanc de Blancs champagne. Precis som namnet anger är det gjort på endast druvan Chardonnay. Vinstockarna har en ålder på minst 50 år. Dessa växer på en mycket kalkrik jord. Jäsningen sker på små ekfat och vinet får sedan ligga i sju månader på sin jästfällning innan det tappas över på butelj för en andra jäsning. Den får sedan ligga runt sex år på flaska innan det degorgeras. Dosagen är 3 g per liter

Torr, frisk och lite krämig med en härlig syra. Äpplen, citrus, lite rostat bröd och en god portion mineraler. Balansen mellan syrorna, frukten och mineralerna är det som tilltalar mig.

Den känns ung och jag tror den har en god utvecklingspotential

Millésimé 2009 är en champagne som naturligtvis kan njutas på egen hand, men jag tror den gör sig särdeles bra till fiskrätter med lite smak.
Betyg 4+ 
Den här kommer jag också att köpa för att testa lite mer noggrant. Priset på SB är 389 kr.


Vi summerar det här som en intressant provning av sex olika cuvéer, som jag tidigare inte smakat så mycket av.
Min favorit blev Cuvée "R" tätt följd av Millésimé 2009. Ett litet hack efter kommer Brut Nature. 
Alla tre väldigt köpvärda, vilket kommer rendera i en beställning från -Vintankars sida.

Prestigechampagne Cuvée du Clos Notre Dame ingick inte i kvällens provning. Nyfikenheten har naturligtvis väckts på hur den smakar.

Det är roligt att den här typen av provningar dyker upp i Göteborg. För detta ska Nigab ha ett stort tack.
Champagnebaren Forssén&Öberg är ett mycket trevligt ställe. Innegården kom till sin fulla rätt denna underbara sensommarkväll. Ina och Nils samt övrig personal ska också ha ett stort tack för arrangemanget.

Sist men inte minst vill jag också tacka Charles Fourny för den fina presentationen. Det är alltid lika intressant och fascinerande att träffa vinmakaren bakom det man dricker. Visst blir Vintankar sugen på att göra ett studiebesök på plats.






Inga kommentarer:

Skicka en kommentar