onsdag 17 februari 2016

2010 Brunello di Montalcino, Quercecchio

Vi fick hem en liten sändning med viner från den dansk-italienske vinhandlaren Carlo Merolli för ett par veckor sedan. En producent som vi läst mycket gott om är Quercecchio. Vi beslutade oss för att inhandla dels deras Brunello från 2010 (en årgångar som hajpas rejält just nu) och dels den enklare versionen Rosso di Motalcino. I helgen, till en vildsvinsstek, drog vi korken ur Brunellon.

Azienda Agricola Quercecchio har sina vingårdar strax sydväst om byn Montalcino. Vi är på klassisk mark. Ägorna tillhörde på medeltiden klostret Monte Oliveto Maggiore. Nu är det familjen Salvioni som är ägare sedan fem generationer bakåt i tiden. Egendomen omfattar 230 ha med skogsområden, öppna fält, olivlundar och vingårdar.
Vingårdarna omfattar 15 ha och ligger på en höjd av 320 meter över havet på sluttningarna som ligger mot Maremma hållet.
Vinet får jäsa på stålfat. Musten får ligga med skal och allt en hyfsat lång tid. Vinet får sedan ligga till sig i ca tre år på fat av Slavonskt trä och fransk ek. Fyra år efter skörden buteljeras vinet och får ligga på flaska i fyra månader innan det släpps ut på marknaden.

Vi är medvetna om att det här är att ge sig på ett vin i sin linda, Vi har dock smakat några andra 2010:or och dom har visserligen varit unga t o m alltför unga i bland, men ändå levererat på ett strålande sätt. Läs vad vi skrev om Fattoria dei Barbi och om Tenuta la Fuga

Vi kan omedelbart konstatera att det här är ungt, men ändå väldigt gott. Det lovar mycket inför framtiden.

Doften är till en början mycket diskret, men efter en tid i glaset tar sig doften på ett trevligt sätt. Ljusare körsbär, lite örter, en del läder, nypon och rosor. Ja det får bli sammanfattningen av doften.

I munnen noterar vi omedelbart en ungdomlig körsbärsfrukt. Vi känner också lite olika syrliga röda bär, några droppar slånbärssaft, lite örter och tydliga fat. De senare inslaget finns där, tar sin plats, men inte överdrivet framfusigt. En bra distinkt syra och aktiva tanniner med trevligt bett är andra inslag vi både noterar och förväntar oss. Lite krossade stenmineraler, lakrits, choklad och ännu mera rödfruktiga bär känner vi i den läckra eftersmaken.
Visst är vinet ungt idag. Visst tror vi på en bra utveckling de närmaste åren. Redan idag konstaterar vi: Det här är trevligt. Det här är gott. Det här dricker vi gärna igen. OK någon flaska vill vi dricka om något år för att se vart det tagen vägen.
Betyg 4 

Vinet finns inte på SB. Vår flaska är som jag skrev i ingressen köpt i Danmark, där den kostar 175 MUK.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar