fredag 3 mars 2017

Le Serre Nuove, Le Vieux Donjon och Quinta Vale D.Maria

Förra fredagen kom broder med svägerska till Västkusten. Traditionen bjuder att ankomstkvällen ansvarar Vintankar för mat och dryck. Det blev grillad "lammentrecote", klyftad amandinepotatis och grönsallad.
Vi passade samtidigt på att prova tre röda viner.

Le Serre Nuove är Ornellaias andra-vin. En gammal favorit hos Vintankar. Vi har tidigare hyllat 20072009, 2010 och 2011. Åter alltså dags att smaka 2010:an

Druvsammansättningen varierar något från år till år. Årgång 2010 har druvmixen: 45% Merlot, 41% Cabernet Sauvignon, 5% Cabernet Franc och 9% Petit Verdot.
2010 var ett år då druvorna skördades ovanligt sent. Skördeperioden varade mellan mitten på september till 12 oktober.
Vinet har fått ligga till sig i ca 15 månader på barriquer (1/4 nya och 3/4 ett år gamla). Slutligen fick det ca sex månader på flaska innan det var redo för marknaden.
I doften hittar vi mörka bär, läder, lite blyertspenna, jord, lite kryddor och tobak. Vi tycker oss också känna några diskreta drag från fathanteringen.
Återigen noterar vi en fullträff från Ornellaia. Det här är ju bara så gott. Inte lika ungdomligt som för dryga året sedan. Smakerna har djupnat fått en anstrykning av mognad, men ändå har vinet sin friskhet. I munnen är det en stor mörk frukt som möter oss: mörka körsbär av ett mer syrligt slag, blåa plommon, björnbär, blåbär. Några nypor örter. Tanninerna är fortfarande aktiva och biter ganska så rejält då vi provar vinet utan något tilltugg. Tillsammans med maten bjuder tanninerna endast ett försiktigt tuggmotstånd. Vinet växer ihop med maten till en riktig vinupplevelse. Eftersmaken är lång och där sällskapar kakao, espressokaffe, cederträ och unset vanilj med den mörka frukten.
Ja, visst tusan är det här gott! Rikigt gott!!
Betyg 5-
På SB är det årgång 2014 som gäller och då till priset 418 kr. Sakta men säkert hoppar vinet upp några tior vid årgångsbyte.


Detta är en av våra favoriter i Chateauneuf-du-Pape. Så sent som för en månad sedan skrev jag om årgång 2010. Jag har tidigare också hyllat årgångarna  2009 och  2012.
Ikväll är det årgång 2013 vi dricker.
Druvmixen är 75% Grenache, 10% Syrah, 10% Mourvedre och 5% Cinsault.
Vinet har fått ligga till sig först i sex månader på betongtanka och sedan runt ett år på Foudres (stora ekfat).

Här finns en mer liten försiktig doft av mörka bär, lite örter, lättrökta charkuterier och eneträ.
I munnen är det en samling unga, solvarma bär som vi noterar först av allt. Gott om örter och kryddor. En finstämd syra ger vinet en bra friskhet. Lite smånafsande tanniner. Eftersmaken är något längre än medel och med toner av lakrits, mörk choklad och lite espressokaffe.
Återigen levererar Le Vieux Donjon. Det funkade så klart bra till maten, men var det av kvällens viner som klarade sig bäst på egen hand.
Betyg 4+
På "Bolaget" är det årgång 2014 som gäller och priset är 358 kr.



Vintankar dricker inte portugisiskt vin så ofta. Varför det blivit så vet jag inte. När vi dricker kvällens vin så undrar vi verkligen varför?
Producenten Quinta Vale Dona Maria ligger i Duoro-dalen rakt österut från Porto. 1996 köpte Cristiano van Zeller den gamla och nedgångna gården Quinta Vale D. Maria.. Ett massivt upprustningsarbete startade. Nya vingårdar har köpts till så att idag omfattar verksamheten 31 ha vinplanteringar, varav hälften har mycket gamla(60-80 år) vinstockar.


Dom producerar tre olika portviner, ett vitt vin och sex olika röda.
Kvällens vin kommer från de äldsta vinrankorna där medelåldern överstiger 60 år. Det ingår runt 40 olika druvor bl a  Tinta Amarela, Rufete, Tinta Roriz, Tinta Francisca, Touriga Franca, Touriga Nacional, Sousão.

Druvorna mosades genom att fottrampas under tre dagar, därefter ägde jäsningen rum under 7 till 10 dagar. Malolaktisk jäsning på nya franska ekfat för att slutligen få vila upp sig i 21 månader på barriquer (75% nya och 25% ett år gamla).

Färgen är mycket mörk med några violetta stråk här och där.
I doften känner vi en mörk frukt, lättrökta korvar, kakao, lite kryddor och lite jord. Kanske inte så kraftig framtoning, men ändå väldigt tydlig.
I munnen är det en rätt så intensiv mörk frukt vi känner, främst blåa plommon, mörka körsbär och blåbär med begynnande mognadstoner. Små nätta inslag av örter, en del kakao, en diskret liten rökighet samt inslag från fathanteringen. Syran är på tårna och ger vinet en ordentlig friskhet. Tanninerna ytterst aktiva och biter rejält i gommen. Tillsammans med maten lugnar dom ner sig och gör det här vinet perfekt till kvällens mat. Eftersmaken något längre än medel och med den mörka frukten som ledsagare.
Vi gillar verkligen det här vinet. Perfekt till ordentliga kötträtter. En liten skvätt blev stående i flaskan i fem dagar. Vinet lever fortfarande tack vare sin syra. Frukten har blivit rund och mogen. Tanninerna nästan sammetslena. Lättdrucket.
Betyg 4+
På "Bolaget" kostar årgång 2010 381 kr. Ungefär vad vår flaska kostade för fem år sedan , då vi köpte den.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar