lördag 8 juli 2017

Grekland, Spanien och 2xItalien

Dom senaste  åren har vännerna LM med hustru firat midsommar tillsammans med oss. Så blev det även i år. Sillunchen tillät vädermakterna oss att äta ute. Lagom till jordgubbarna började det blåsa upp och driva in regn, som fortsatte stora delar av kvällen. Ingen ovanlig situation här vid den nordhalländska kusten. Det var inte värre än att vi framåt kvällen kunde grilla våra lammentrecoter.

När vi träffas är seden den att värden bjuder på tre viner medans gästen tar med sig en flaska. Nedan syns mitt val av viner.

Det grekiska vinet (länst till vänster) skrev jag om häromdagen, så det är bara att klicka på länken.

Mitten vinet är 2008 Tocs. 
Ett vin från Priorat av producenten Terres de VidalbaVi befinner oss i närheten av byn Poboleda i dalen Barranc de la Bruixa. Vingården ligger på dryga 400 meters höjd över havet och omfattar runt 11 ha vinmarker.
Vinet är gjort på Garnacha Negra 30%, Syrah 35%, Cabernet Sauvignon 30% och Merlot 5%. Druvorna jäses var för sig. 25% i öppna 500 liters fat och resten i rostfria ståltankar. Vinet lagras sedan mellan 14-18 månader i lätt rostade franska ekfat (Allier), varav 20% är nya.
Buteljering sker utan vare sig klarning eller filtrering.
Det görs runt 10 000 flaskor årligen av det här vinet.


En ganska så stor doft av såväl röda bär (körsbär, hallon) som mörka bär (björnbär) fångar omgående vårt intresse.Det tillkommer efterhand rökta charkuterier, läder och örter. Trevligt och moget på något sätt.

I munnen är det ett vin som känns helt på topp. Jag skrev faktiskt så redan för tre år sedan, så det håller sin fina form.
Smaken domineras av den fina, lite mogna frukten av skogshallon, mörka körsbär och björnbär. Inslaget av örter och kryddor är påtagligt. Syran skänker fortfarande en bra friskhet åt vinet. Tanninerna finns där, men upplevs idag väldigt mjuka och lena. Eftersmaken är längre än medel och där får frukten och kryddorna sällskap av lite espresso och en kraftfull sötlakritsrem.

Även om vi tror att vinet kommer att ligga på den här höga nivån är det tveksamt om det kan bli så mycket bättre, så du som har årgång 2008 i din källare rekommenderas att testa någon flaska i år.
Betyg 4+
Vinet är köpt på "Bolaget" för ett par år sedan och då betalade vi dryga trehundra kronor för det.
Av SB:s hemsida verkar det finnas ett flertal årgångar i beställningssortimentet.

2009 Campo Leòn från Latium Morini
Ja, jäklar vilket vin det här är. Dom flesta runt bordet hade det här som sin favorit. Inte just till det grillade lammet, men till osten efteråt var det rent magiskt.
Jag har tidigare skrivit om årgångarna: 20052006, 20092010 och 2011
Vinet görs på 70% corvina, corvinone, 20% rondinella samt 10% oseleta och croatine. Druvorna har torkats mellan 100 och 120 dagar.
Vinet har legat ca 30 månader på 350 liters ekfat och därefter åtta till tio månader på flaska innan det når ut till marknaden.

Detta är ett vin helt på topp. Bättre blir det inte, men håller sig så här bra gör det nog ett par år till.
En typisk amaronedoft med mörka bär, torkad frukt, örter och en del fat möter oss tämligen omgående. Stor och inbjudande.
I munnen är det full attack av ljuvliga mörka bär: söta, mörka körsbär, björnbär, lite skogshallon och något svart vinbär. Här finns en finstämd örtsamling och en hel del torkad frukt. Eftersmaken är otroligt lång med mera söta mörka körsbär, några russin och en rejäl portion mörk bitterljuv choklad. Den höga alkoholen (16,5%) är helt omslukad av frukten och märks inte det minsta. En fin liten syra håller uppe friskheten samtidigt som tanninerna känns alldeles sammetslena.
Det som jag imponeras av är balansen och harmonin mellan smakerna.
Tveklöst en toppamarone!
Betyg 5

2010 Ronchedone 
Producent är Cà dei Frati, som har sin huvudsakliga verksamhet förlagd precis söder om sjön Garda inte långt från Sirmione.
Det här vinet är gjort i huvudsak på lika delar av  druvorna Marzemino och Sangiovese, men med ett tillskott på knappa 10% Cabernet Sauvignon. Det har fått jäsa på ståltankar och få ha lite längre skalkontakt än normalt. Det har sedan tillbringat ca 14 månader på barriquer av fransk ek.
I doften känns mörka skogsbär, lite kryddor, espressokaffe och unset vanilj. En mycket försiktig ton av sommarblommor i bakgrunden.
I munnen är det fylligt och vi känner massor av solmogna mörka bär (körsbär, blåbär, björnbär), men också lite rödare skogsbär noteras. Inslaget av kryddor är påtagligt. Här finns en tydlig och alert syra som tillsammans med de väluppfostrade tanninerna gör detta till en bra medspelare till vårt grillade lamm.
Eftersmaken är medellång. Vi noterar här såväl en liten fruktsötma som för tankarna år körsbärssylt som ett litet bittert inslag med dragning åt espresso kaffe.

Betyg 4


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar