fredag 3 november 2017

Barcelona och Priorat. Del 3. Besök hos Mas Doix.

Dags för dag två på vår Barcelona och Priorat-resa i regi Club Amarone.
Fredag morgon. En ordentlig frukost. Kl 08.30 avfärd från Barcelona mot Priorat. Siktet är inställt på den lilla byn Pobeleda och producenten Mas Doix. Vi befinner oss då i den nordöstra delen av Priorat inte så långt från Monsant-bergen och Siurana dalen.


Vi får berättelsen om Mas Doix. Vin har man odlat sedan 1850-talet. Druvorna levererades till det lokala kooperativet. 1998 tog Ramon och Valenti Llagostera tillsammans med kusinen Josep Maria Doix beslutet att tiden var mogen att producera vin under eget namn.
Idag förfogar man över 18 ha vinmarker. I huvudsak ligger vingårdarna på branta bergsluttningar på 350-600 meters höjd över havet. Mas Doix odlar främst druvorna Grenache och Carignan samt någon liten del Syrah. Årsproduktionen ligger på drygt 60 000 flaskor fördelat på 4 viner.

Vi får en rundvandring, där Blanca från Mas Doix berättar om förutsättningarna att odla vin. Ja vin, oliver och mandelträd är det enda som går att odla på denna karga mark. Det är en bedårande utsikt. Terrassodlingar ett måste. Och "bushvine" blir ett väldigt tydligt begrepp.

Efter att ha vandrat runt på sluttningarna och insupit atmosfären är det väldigt påtagligt under vilka omständigheter odlarna i Priorat lever. Mycket manuellt arbete. På vissa av vingårdarna kan man endast ta sig fram till fots.
Det är nu dags att prova vinerna från Mas Doix. Provningen leds av Valenti Llagostera (han i jeansskjorta), som också är en av delägarna. Intensiv, humoristisk och väldigt charmig. Under hela resan i Priorat har vi med oss den amerikanske vinjournalisten Miquel Hudin, vars bok om Priorat, där samtliga odlare finns med, är något av Priorat-bibel.

2016 Les Crestes
Först ut var deras "instegsvin" Les Crestes. Ett vin som med jämna mellanrum dyker upp på Systembolaget. Jag har tidigare druckit årgångarna 2008 och 2015.
Det är gjort på druvorna Grenache (80%), Carignan(10%) och Syrah(10%). Druvorna sorteras dels ute på fältet och sedan vid ett sorteringsbord innan de pressas. Efter jäsning får vinet vila upp sig i 8 månader på franska ekfat( använda en gång).

Den extremt torra sommaren (2016) skapade små druvor, men också "very healthy", som Valenti uttryckte det. Lite regn i september gjorde skördeperioden extra lång.

Jag kan i doften känna en fräsch, mörk frukt med några instick av lite rödare bär. Här finns tydliga toner av diverse örter, någon floral ton, en anstrykning av läder och aningens balsimico.
I munnen är det ett ungt och friskt vin, som kommer att växa det närmaste året samtidigt är det inget vin jag långlagrar. Smaken domineras av den mörka frukten från en samling skogsbär (björnbär, blåbär, slånbär), någon liten ton av svarta vinbär, men också lite röda bär såsom röda vinbär, körsbär och unset hallon kan jag förnimma . Det finns en fin samling torkade örter, lite kryddor, steniga mineraler och lite kakao. Eftersmaken är medellång och alldeles i avslutet tillkommer lite sötlakrits.
Betyg 4-
Årgång 2015 finns i beställningssortimentet och kostar 239 kr.

2014 och 2006 Salanques
Salanques kommer från en 3 ha stor vingård, med samma namn som vinet och planterad med i huvudsak Grenache och Carignan. På senare år har man även planterat en liten andel Syrah.
Salanques har druvmixen: Grenache (65%), Carignan (25%) och Syrah (10%). De två första druvsorterna kommer från vinstockar som har en ålder på mellan 70 och 90 år. Vinet har fått ligga till sig i 14 månader på franska ekfat.

Jag har tidigare provat Salanques vid ett tillfälle och det var för dryga året sedan. Vad jag tyckte då kan du läsa här.
Vi fick prova två årgångar av Salanques. Den senast släppta som är 2014 samt en som hade dryga tio år på nacken.
Salanques 2014 känns fortfarande ung och är lite småstram, men det finns en väldigt fräsch mörk frukt som vi omedelbart kan ta till oss. I doften är det mörka körsbär, örter, lite svartpeppar, grusiga mineraler, viol och rökta charkuterier vi särskilt noterar. I gommen känns smakerna inte fullt utvecklade utan jag tror vinet kommer att växa de närmaste åren. Med detta sagt så återkommer den mörka frukten från doften. Främst är det de mörka körsbären vi noterar, men även björnbär och hallon kan vi känna. Inslaget av örter och kryddor är påtagligt. Mineraler, inslag från fatlagringen (vanilj, kokos, kaffe) och violer ligger och pyr. Vi kan ana att de är på väg fram, men inte där riktigt nu. En härlig syra och lätt bitande tanniner ger vinet en ordentlig ryggrad. Alkoholen är 14,5%, men den känns redan nu integrerad med frukten. Eftersmaken är medellång. Ett bra vin redan idag, men visst kommer det att utvecklas fint de närmaste åren.

Salanques 2006 har en liten annan druvmix. Andelen Carignan är tio procent lägre och istället finns här fem procent vardera av Merlot och Cabernet Sauvignon.
Doften har en liten annan framtoning, som mer beror på druvsammansättning än ålder. Visst är den härliga mörka frukten på plats liksom mineraler och örter, men här finns inslag av cederträ och blyerts som för mina tankar till Bordeaux-druvor som Merlot och Cabernet S.
Smaken är rundare och mjukare. Syran är fortfarande pigg, men tanninerna har rundats av rejält. Den mörka frukten breder ut sig rejält med mörka körsbär, björnbär, blåbär och mörka plommon. Örter och kryddor kan vi bocka av. Eftersmaken längre än medel och där tillkommer lakrits och torkade rosor. Ett mycket gott vin, som just nu är i en underbar drickfas.
På Systembolaget är det årgång 2013 som gäller till priset 459 kr.

2010 och 2013 Doix
Provningen avslutades med att vi fick prova två årgångar av deras topp vin. Doix görs på druvmixen Carignan (55%) och Grenache (45%). Druvorna kommer från vinstockar som har en ålder på 85 till 105 år. Lågavkastande, men med desto högre kvalitet på druvorna. 16 månader på nya franska ekfat har vinet fått ligga till sig.
Visst känns det att nu talar vi VIN med stora bokstäver. Här finns ju en komplexitet och elegans som är alldeles gudomlig. Ett vin för speciella tillfällen.
Årgång 2013 är fortfarande i sin linda med en mycket stor utvecklingspotential. 2010 har kommit en bit på vägen, men kommer att utvecklas ytterligare.
Ett kort sammandrag för de båda vinerna blir:
En komplex doft  med jord, läder, örter, rostade nötter, våta stenplattor och en förförande mörk frukt. Mer utvecklad och tillgänglig i 2010:an.
I munnen återkommer den mörka frukten, där de solmogna björnbären, mörka körsbären och lilla touchen av slånbär är bara så tilltalande. Gott om mineraler, örter och kryddor. Inslag av fatlagringen finns där, men är inte påträngande utan redan nu så väl balanserad mot frukt och örter. I båda årgångarna är syran vital och alert. Tanninerna biter och gör sitt jobb, men är mer distinkta och bitande i 2013 än i 2010.
De båda vinerna har stora likheter, dock känns 2013 som den har en större utvecklingspotential. I årgång 2010 har så klart smaker djupnat och mognat. Båda vinerna har många goda år framför sig.
Betyget gäller för båda årgångarna.
Betyg 5-
Årgång 2012 finns i beställningssortimentet för 999 kr


1902 Centenary Carignan
I och med årgången 2009 gör Mas Doix ett vin gjort på enbart druvan Carignan. Druvorna kommer från en vingård som omplanterades 1902 efter det stora phylloxera (vinlus) utbrottet, som förstörde merparten av alla vinstockar i Priorat.
Det görs årligen 850 flaskor som betingar priset 200 euro flaskan. Den fick vi dock inte prova.

Sammanfattning.
Ett väldigt intressant besök. Det är en speciell känsla att vandra omkring i vinfälten. Allt blir så påtagligt: De branta sluttningarna, terrassodlingarna, jordmånen och smaka på sent mogna druvor. Mas Doix bjöd oss verkligen på en magnifik upplevelse.
Stort tack till Blanca och Valenti!!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar