måndag 26 augusti 2013

Fyra viner från Piemonte

Brodern med hustru har anlänt till västkusten för att plocka ut en semestervecka. Denna sista augustivecka så dröjer sig sommaren kvar, vilket innebär sol och bad. På lördagskvällen äter vi en gemensam middag på rimmad lammstek med gräddkokta rotfrukter (naturligtvis egen produktion).
Vi startar med att prova fyra viner från Piemonte

2004 Barolo, Bricco Ambrogio, Paolo Scavino
Producent är Paolo Scavino, som grundades 1921 i Castiglione Falletto. Idag ligger produktionen på ca 120 000 flaskor som kommer från druvor som odlats på de 23 ha stora ägorna i Baroloområdet. Dom odlar Dolcetto, Barbera och Nebbiolo. Kvällens vin kommer från vingården Bricco Ambrogio, som införkaffades runt milleniumskiftet.
På sin hemsida ges följande information om vinet:
Vinification: Destemming and light crushing. Maceration and fermentation in stainless steel with temperature controlled and indigenous yeasts; malolactic fermentation in oak barrels; natural tartaric stabilization
Aging: aging in French oak barrels for 10 months and further 14 months in large casks. 1 year stainless steel; 10 months of bottle aging.

Doften är till en början rätt så diskret, men tar sig ju längre kvällen lider. Här finns körsbär, lite blommor i form av viol och rosor, eneträ och en del fat. Läder lägger K till, mintpastill fyller hustrun på med.
Smaken domineras av de lite småsura körsbären, en hel del örter, en viss blommighet och en syra som är frisk, men inte dominerande. Tanniner är det gott om. De uppför sig städat med väl avrundade kanter och drar mot det mjuka och lena hållet. Eftersmaken är lång, där den röda frukten och örterna dominerar men nu i sällskap med lite lakrits. Klara mognadstoner.Vinet växer en klass ihop med kvällens mat, men riktigt njutbart även på egen hand.
Det här är gott. Kvällens bästa vin, men också det i särklass dyraste. Vinet är köpt på SB under 2008 för 480 kr. Idag är det årgång 2007 som finns hos SB. Priset är nu 499 kr.
 Betyg 4+


2007 Barbera D´Asti Superiore
Producent är Cascina  Tavijn som håller till i Astiprovinsen runt Basso Monferrato. Vingården drivs av Nadia Verrua. Dom odlar tre druvor: Barbera, Grignolino och Ruché och av detta gör dom fyra viner. Alla druvrena. Av barberan gör dom två varianter.
Vi har tidigare skrivit om Grignolino och om deras Ruché. Således dags för deras Barbera
Kvällens överraskning. Ja, vi borde inte bli överraskade, då vi smakat deras Grignolino och Ruché, men att en Barbera kan prestera på det här sättet. Ett helt fantastiskt vin.
Redan då vi sticker dit näsan anar vi stordåd. Det doftar av mörkfrukt, lite mint, blod och målarlåda. Kanske inte låter så spännande, men doften drar i oss och pockar på drick.
Smaken har en härlig mörk frukt, som omfamnar oss omgående då vi tar den första klunken. Lite finfriserade rosenbuskar gör sina närmanden, några torkade örter i bakgrunden och en frisk syra. Tanninerna biter på ett behagfullt sätt. Eftersmaken hänger i ett tag. Så gott!
Köpt hos Cibi e Vini i Köpenhamn för 125 DKK. Vi snackar superfynd!
Betyg 4


2010 Le Liste, Dolcetto d´Alba
Producent är Erbaluna. Vingården ligger någon km öster om La Morra, som ligger ett par mil sydväst om Alba i Baroloområdet. Vinet är till 100% gjort på druvan Dolcetto och på gamla vinstockar. På deras hemsida rekommenderas att vinet ska drickas ungt. Gärna ett år efter buteljering, men att man utan problem kan lagra det 4-5 år.
Vi låter vinet få någon timma i kylen innan vi häller upp det i våra glas. Doften är mycket diskret även om den kommer sig efter hand. Körsbär  och en mineralaktig ton som får mig att tänka på järnslöjdsalen.
Smaken har körsbär och en liten bitter ton som vi förknippar med körsbärskärnor. Ungdomligt och fräscht och med lite  mineraler. Syran är rejäl och frisk. Vinet är lite åt det slanka hållet med en hygglig stramhet. Eftersmaken är medellång med aningens örter, lite blodstänk, en svag ton av lakrits och lite viol.
En hygglig Dolcetto. Ett matvin  till okomplicerade maträtter.
Betyg 4-

Vi har köpt vår flaska hos Cibi e Vini för 85 DKK. I beställningssortimentet finns årgång 2009 för 149 kr och då måste du köpa sex flaskor.


2006 Langhe Rosso, Roagna
Roagna är en producent vi håller högt. Vi drack deras 2004:a av just det här vinet för snart ett år sedan.
Vinstockarna har en genomsnittsålder på 30, vuxna i syd/sydöstliga lägen från gårdar i Rocche di Castiglione Falletto och Cascina Pira och från gårdar i Pajé. Vinet har legat 3-4 år på medelstora franska och slovonska ekfat och därefter på flaska.
För ett par dagar sedan provades årgång 2005 och 2006 av Finare Vinare. Ett mycket läsvärt inlägg och de hittar lite saker vi bara kan förnimma.

Vi möts av en en mycket svag doft. Vi får anstränga oss, men då kan vi ana oss till mörkröda bär (hallon och körsbär), lite mörkare toner från slånbär. Kompostjord, tjärat tågvirke, läder och aningens rosor. De senaste delarna är mer en förnimmelse än en ren doft.
I munnen får vi ett vin, som känns rejält knutet och inte vill släppa till ordentligt. Stramt och slankt är två egenskaper vi tycker utmärker vinet. I slutet av kvällen tycker vi oss ändå känna en lite mörkare frukt, örter, mandel och en liten blommighet. Tanninerna är rejäla och biter. Eftersmaken är medellång och lämnar lite örter och lakritsspår. Vi kan ana att under den här ytan finns det läckerheter gömda. Ett oförlöst vin, som vi blir mer och mer nyfikna på. Men, nästa flaska (jodå vi köpte ett par stycken flaskor, det är ju ändå Roagna) ska öppnas om två år.
Betyget idag landar på 4-

Slår våra förutsägelser in så kommer minustecknet att försvinna då nästa flaska öppnas under 2015.

Bristly importerar och via beställningssortimentet hos SB är priset 209 kr.




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar